- 1 ekor ayam potong dan cuci bersih
- Lumurkan ayam dengan kunyit dan garam kemudian di goreng hingga keemasan atau 1/2 masak
- Rempah tumis ~ kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan biji pelaga
- Daun pandan ~ di simpul
- 1 batang serai ~ di titik
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 inc halia
- 10 tangkai cili padi hijau
- 10 tangkai cili hijau
Cara-Cara Memasak
- Panaskan minyak di dalam kuali
- Tumiskan bahan tumisan, daun pandan dan serai hingga harum
- Masukkan bahan yang di kisar dan masak hingga harum dan terbit minyak
- Kemudian perasakan dengan garam, gula dan juga maggi cukup rasa jika suka atau boleh juga jika nak tambahkan kiub ayam
- Merenihkan sebentar
- Masukkan ayam goreng tadi
- Gaul rata
- Jika kuahnya terlalu kering tambahkan sedikit air
- Masak hingga kuahnya pekat dan ayam masak sepenuhnya
Sedia di hidangkan
Comments
Post a Comment