AYAM MASAK HIJAU



  • 1 ekor ayam potong dan cuci bersih 
  • Lumurkan ayam dengan kunyit dan garam kemudian di goreng hingga keemasan atau 1/2 masak
  • Rempah tumis ~ kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan biji pelaga
  • Daun pandan ~ di simpul
  • 1 batang serai ~ di titik
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar


  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inc halia
  • 10 tangkai cili padi hijau
  • 10 tangkai cili hijau



Cara-Cara Memasak
 
  • Panaskan minyak di dalam kuali
  • Tumiskan bahan tumisan, daun pandan dan serai hingga harum
  • Masukkan bahan yang di kisar dan masak hingga harum dan terbit minyak
  • Kemudian perasakan dengan garam, gula dan juga maggi cukup rasa jika suka atau boleh juga jika nak tambahkan kiub ayam
  • Merenihkan sebentar
  • Masukkan ayam goreng tadi
  • Gaul rata
  • Jika kuahnya terlalu kering tambahkan sedikit air
  • Masak hingga kuahnya pekat dan ayam masak sepenuhnya
    Sedia di hidangkan

Comments