Ketam Masak Sos ala Chinese Style


Add caption
Potong potong ketam


Setelah ketam di bersihkan masak 2ketul je 700gram


2 biji bawang besar
3biji bawang putih
1inchi halia
2biji tomato


Setelah bahan dihiris


1biji telur dikocok smp berbuih
2sudu makan tepung ubi/jagung+1/4cawan air
5sudu sos tomato
5sudu sos chili


Panaskan minyak dlm 4sudu makan


Masukan halia


Bawang merah


Terakhir masukan bawang putih kacau smp naik bau


Masukakan ketam


Tambahkan tomato, gaul sebati smp ketam kemerahan


Masukan sos tomato


Sos cili


Masukan 1sudu kecil garam +2sudu kecil gula
(Pak aji sy xpkai )


Gaul sebati


Masukan air ikut sukatan sendiri ye


Agak2 mcm ni,,masak smp mendidih


Masukan bancuhan tepung jagung kacau terus smp sebati


Jadilah pekat mcm ni


Kemudian masukan telur kacau cepat dah tercampur rata, tutup api


Siap dimakan bersama nasi panas
sumber: Love Fikri

Comments