RESEPI AYAM KAM HEONG


Gaulkan ayam dgn serbuk kunyit, garam dan lada hitam...perap smentara sedia bahan lain....

Goreng ayam hingga masak spenuhnyer....

Angkat....

Bahan-bahan
2 ulas bwang besar (sbiji didadu n sbiji lg potong kasar)
4 ulas bwang putih (ketuk)
6 cili merah (belah 2) -/+ ikut thap kpedasan anda
7 cili kmpung (belah 2) -/+ ikut thap kpedasan anda
20 helai daun kari
2 sudu mkn sos cili
2 sudu mkn sos tomato
2 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn kicap lmak mnis
3 or 4 sudu mkn kari
Minyak utk mnumis
Garam jika perlu saja

Serbuk kari dbancuh dgn sdikit air...jgn cair sngt...

Panaskan minyak...tumis bwang besar n bwang putih shingga wangi (sy pkai minyak bekas goreng ayam tadi)
Masukkn kari dan daun kari

Ni sos n kicap yg saya guna

Masukkn sos n kicap

Gaul sbati...

Tunggu sampai sebati n agak pekat...

Balik2 kn...tunggu sampai mcmni dh ok...

Masukkn ayam goreng n cili...

Gaul rata...tunggu bbrapa minit...mcm agak dh sbati dgn ayam...ttup api...sedia utk dhidangkn

SELAMAT MENCUBA....
Sumber: Anna Camfrog

Comments

Post a Comment