[KUIH] Resepi Badak Berendam


Bahan Doh:
  • 2 cawan tepung pulut
  • 11/2 cawan perahan air daun pandan
  • 1/2 sudu kecil garam

Cara cara:
Campurkan garam dengan air pandan dan tuang sedikit demi sedikit ke dalam tepung sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk dan melekat di tangan.

Bahan Inti:

  • 2 cawan kelapa parut muda
  • 1 cawan gula merah
  • 1 helai daun pandan
  • Gula pasir, jika suka

Cara cara:
Masak gula melaka dan gula pasir bersama air dan daun pandan hingga gula larut. Masukkan kelapa parut dan dikacau atas api sehingga kering.

Ketepikan dan biarkan sehingga sejuk sebelum dibulat-bulatkan sebesar guli sehingga habis.

Bahan Kuah:
  • 2 1/2 cawan santan
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 helai daun pandan
  • Sedikit gula - jika suka (opsyenal)

Cara-cara
Campur rata semua bahan bahan, lalu dikacau atas api hingga pekat dalam lebih kurang 10 minit. Tutup api dan ketepikan.

Cara Penyediaan:
Ambik sedikit doh dan dibulat bulatkan kemudian dileperkan. Letakkan inti kelapa di dalamnya dan dikelim rapat. Buat sehingga habis dan letak atas plastik supaya tidak melekat.

Didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian masukkan kuih yang telah dibuat ke dalamnya dan masak sehingga ianya timbul di permukaan.

Angkat, tos dan terus dimasukkan ke dalam kuah.

Comments