RESEPI IKAN KUKUS KICAP BERHALIA


IKAN KUKUS KICAP BERHALIA...

BAHAN-BAHANNYA smile emoticon
  • 2 keping isi kan merah
  • 1/2 batang lobak merah saiz sedang, hiris halus
  • 2 inci halia muda, hiris halus
  • 2 ulas bawang putih, hiris halus
  • 5 biji bawang merah, hiris halus
  • 1 pokok daun bawang hiris halus
  • 4-5 biji cili padi, diketuk
  • 1/4 bahagian bunga kobis, potong sekuntum2
  • Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
  • 3 camca besar kicap cair*
  • 1 camca teh sos tiram*
  • 1/4 camca teh minyak bijan*
1 camca teh madu*(*disatukan dan kacau rata2)

CARA MEMBUATNYA smile emoticon
  • Ikan dilumur sedikit garam dan jus lemon, perap 10 minit, cuci bersih dan toskan. Lumur bahan yang disatukan (*) pada ikan hingga rata. Perap 20 minit. Kemudian letak ikan tadi dalam bekas tahan panas.
  • Letak bunga kobis dan tabur bahan lain atasnya, tabur sedikit garam jika kurang masin. Kukus selama15 - 20 minit atau hingga ikan masak. Hidangkan segera.

Comments