RESEPI KOLEH KACANG



Bahan-bahan:-

(A)

  • 400gram gula merah
  • 100gram gula halus
  • 300ml air
  • 1 helai daun pandan

(B)

  • 300gram tepung kacang hijau ( jenama Baba's)
  • 1 sudu teh garam
  • 400ml santan pekat
  • 1300ml air

Cara Membuatnya:

1. Masak bahan2 (A) sehingga mendidih hingga gula hancur, tapiskan menjadi 500ml ( jgn sampai air gula pekat)

2. Satukan bahan (B), kacau hingga sebati tapiskan dalam kuali.

3. Masukkan bahan (A) ke dalam bancuhan (B), kacau diatas api sederhana besar sehingga pekat dan tak melekat di periuk.jgn terlebih pekat sgt nanti jadi kuih plastik(Masukkan 1 ½ tablespoon minyak supaya berkilat)

4. Bila masak tuang kedalam loyang yang telah dilapik kertas & disapu marjerin.

5. Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya.

TAHI MINYAK

300ml santan pekat + 1/8teaspoon garam
(dimasak dengan api perlahan hingga menjadi tahi minyak & warna kekuningan, tapis supaya tahi minyak tidak hitam & tabur di atas kertas).

*minyaknya jangan dibuang, guna 11/2 tablespoon masuk ke dalam adunan supaya berkilat.

Comments