RESEPI KUIH SERABAI


BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras.
1/2 cawan nasi sejuk.
1/2 cawan santan pekat.
1 sudu kecil yis segera.
2 sudu gula.
1 1/2 cawan air.
1 sudu kecil garam atau secukup rasa.

CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan gula dalam sebuah cawan diisi 1/2 cawan air suam dan masuk yis. Biarkan selama 10 minit.
2. Masukkan nasi dalam blender kisar dengan 1 cawan air sehingga hancur, masukan juga garam dan tepung beras. Kisar sehingga sebati.
3. Keluarkan dari balang pengisar dan masukkan dalam sebuah bekas dan tuang campuran yis bersama gula tadi. Gaul serata. Peramkan selama beberapa jam ( 2 jam lebih). Jangan terlalu lama, adunan akan masam.
4. Panaskan acuan serabai (kalau tak ada gunakan kuali dalam bersaiz 20cm – 8 inci kuali biasa atau kuali non-stickable). Liserkan minyak dengan sehelai daun pandan yang celup dengan minyak. Biarkan minyak dalam acuan panas betul-betul panas. Tutup api dapur dan tuangkan adunan tepung serabai 3/4 penuh.
5. Masak dengan apai perlahan sehingga masak.

PENYEDIAAN KUAHNYA:

BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan gula perang.
- 1 cawan santan.
- 1/2 cawan air.
- 2 biji telur.
- 1 cawan santan pekat dan masukan 1 sudu besar tepung jagung – bancuh.
- 2 helai daun pandan di simpul.

CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan gula , air dan telur dan pukul rata.
2. masukkan bahan bancuhan ke dalam kuali yang sedang panas sederhana. Masak dan kacau sebatian ini..bila mula didih, masukkan bancuhan santan dan tepung jagung.
3. Masak hingga tepung jagung dan santan berubah warna kepada keemasan. Kepekatan terpulang pada berapa lama anda masak. perlu ingat..bila sejuk kaya ini alan pekat dua kali dari masa panas. maka tentukan ia jangan terlalu pekat.

CARA MENYEDIAKAN SERAWA DURIAN:

BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan santan.
- 100 gm isi durian.
- 80 gm gula pasir.
- 1/4 sudu kecil garam.
- 1 helai daun pandan.
- 1 biji putih telur di pukul.

CARA PENYEDIAAN:
1. Sebatikan semua bahan-bahan hingga mendidih. Masukkan putih telur terkemudian.
2. Masak sehingga kuah sedikit pekat. Kuah dah tersedia.


sumber: Aneka Resepi Kuih Muih

Comments