RESEPI NASI TOMATO


Bahan-bahan:

4 cawan beras basmathi
3 cawan air
1 tin soup tomato kimballs - 425gm
1 sudu besar pes tomato puree
½ cawan susu cair
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar minyak jagung
100gm biji gajus - jika suka
2 labu bawang besar - hiris nipis
3 ulas bawang putih - hiris nipis
2 inci halia - diketuk
1 kayu manis*
2 bunga lawang*
3 biji pelaga*
2 helai daun pandan
Sedikit garam
Daun ketumbar dan bawang goreng - jika suka
Kismis - jika suka

Cara:

1. Beras dicuci dan direndam selama lebih kurang ½ jam.
2. Panaskan minyak sapi serta minyak jagung dalam periuk. Kemudian tumis bahan bertanda * hingga wangi.
3. Pastu masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayang nipis bersama halia yang telah diketuk serta daun pandan.
4. Apabila bawang sudah nampak keperangan, masukkan air (3 cawan), 1 tin soup tomato dan 1 sudu pes tomato puree. Biarkan mendidih.
5. Apabila mendidih, masukkan susu cair, sedikit garam, kacau dan pelankan api.
6. Toskan beras dan masukkan ke dalam periuk nasi (rice cooker).
7. Masukkan gajus dan kismis, tuangkan bahan yang telah dimasak tadi. Kacau perlahan-lahan hingga sebati dan masak.
8. Apabila sudah masak, kaiskan pelahan-lahan guna garfu dan tutup semula tudungnya. Masa menghidang, taburkan bawang goreng dan daun ketumbar jika suka.

Comments