RESEPI NUGET AYAM BUAT SENDIRI


Bahan-bahan:

  • 200 gm daging ayam kisar
  • 2 butir telur - ambil putih sahaja
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • 100 gm serbuk roti
  • ½ labu bawang besar - cencang
  • Sedikit lada sulah
  • Sedikit serbuk perasa ayam - jika suka
  • Sedikit minyak masak


Cara-cara menyediakannya:

1. Satukan daging ayam kisar dengan putih telur.
2. Kemudian campurkan dengan serbuk kari, serbuk perasa ayam dan lada sulah.
3. Akhir sekali campurkan dengan serbuk roti dan gaul hingga sebati.
4. Setelah bahan sebati, ambil sedikit dan dibentuk mengikut kesukaan anda.
5. Apabila hendak dinikmati, goreng nuget sehingga kekuningan.

Nota: sebaiknya nuget disimpan dalam peti sejuk beku sekurang-kurangnya setengah jam sebelum dimasak agar ia mengeras dan terbentuk dengan elok.
#majalahkeluarga #magisdetikbahagia

Oleh: Nadia Seri Dewi & Keluarga

Comments