Resipi Ikan Tongkol Gulai Stail Kelantan


Ikan Tongkol Gulai Stail Kelantan
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan kisar:
  • 7 - 8 tangkai cili kering
  • 4 ulas bawang merah
  • 4 hiris lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 sudu kecil rempah biji ketumbar
Bahan-bahan:
  • Ikan (direbus dg garam dan asam keping)
  • 1/2 keping asam keping
  • Garam dan gula
  • Santan secukupnya
  • Timun, kacang panjang atau cili hijau Kelantan (jika suka)

Cara cara:
  • Ikan direbus dengan air, asam keping dan garam seperti gambar di sebelah. 
  • Kesemua bahan di atas di blend. 
  • Masukkan ke dalam santan dan dimasak dengan api kecil hingga menggelegak. Perlu dikacau selalu. 
  • Kemudian masukkan ikan rebus, asam keping, garam dan sedikit gula. 
  • Masak hingga pecah minyak. Jika suka boleh dimasukkan timun yang dihiris, cili hijau Kelantan dan juga kacang panjang yang dipotong.  

Comments

Post a Comment