MENU BUKA PUASA: Resepi Mee Udang



MEE UDANG

mee kuning secukupnye
udang secukupnye
ketam secukupnye
kepala udang(direbus utk jadikan stok)
*cili kering segenggam(ikot selera pedas masing2)
*bawang putih 3ulas
*halia sikit
*bawang merah 7-8 biji
*tomyam paste sesudu besar
*udang kering 2paket(paket rm1 tu ye)
sebiji kentang
sebiji keledek(sederhana besar shje)
hiasan:
daun bawang
bawang goreng
cili merah n hijau
telur rebus
limau nipis/kasturi

cara:
rebus kepala udang,dptkan 1 mangkuk sederhana stok udang.ketepikan.
rebus kentang dan keledek,blend halus dan ketepikan.
kisar semua bahan bertanda * , tumis hingga naik bau..masokkan stok udang..masak lagi hingga didih..
tambah garam cket,gula cket,aji cket.masok keledek n kentang blend td.tmbah air jika perlu.
dah didih baru masukkn udang n ketam..
perasakn..

Comments