Resepi Kek lapis-lapis cheese


Bahan-bahan :


Bahan A:

  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat
  • 500ml susu segar(dipanaskan)

Bahan B:
  • 500gm cheese cream (saya guna tatura)
  • 10ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus

Cara membuat:
  • Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati.
  • Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jgn sampai adunan terlalu cair.
  • Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan.
  • Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dgn kertas minyak.
  • Panaskan susu segar di atas api.
  • Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu(suam2 panas). Susun biskut tadi dalam bekas.
  • Lepas tu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan.
  • Ulang proses melapiskan biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi.
  • Ulang proses melapis hingga habis, biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  • Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dgn cara menapis serbuk biskut di atas lapisan cheese.
  • Tekan2 sikit permukaan kek.
  • Masukkan dalam peti sejuk, biarkan selama 6jam sebelum dipotong.

Comments