Resepi SOTO SEDAP Atopic Mommy Step by Step

KUAH SOTO

Bahan-Bahan A (dikisar)
  • 1½ sudu kecil jintan putih (fennel seeds)
  • 1½ sudu kecil ketumbar
  • 8 biji bawang kecil
  • 3 biji bawang putih
  • beberapa rizom kunyit hidup
  • (biasanya saya suka rizom ibu kunyit - nak kenal tengok di gambar)
  • 1 inci halia tua

Bahan-bahan B
  • 2 batang serai - dititik
  • 2 inci lengkuas - di titik
  • 2 sudu Apple Cider Vinegar (atau perahan dari sebiji lemon atau 2 biji limau kasturi)

Bahan-bahan C
  • 3 ekor rangka ayam di potong dua
  • 3 pasang kaki ayam
  • Sedikit daging bahagian dada
  • 4 sudu besar minyak masak
  • 4L air panas
  • garam himalayan utk perisakan

Bahan-bahan untuk makan sampingan
  • Hirisan Daun Sup/Daun Bawang
  • Bawang Goreng
  • Taugeh Kering
  • Kacang Tanah Goreng (jika suka)
  • Soohun Goreng (jika suka)
  • Begedil (jika suka)
  • Nasi Impit
  • Sambal Kicap

BEGEDIL UDANG
Bahan-Bahan 
  • Rempah Kisar Soto
  • 8 biji kentang sederhana
  • (gunakan kentang yang waxy dan low water content macam Ubi Kentang Holland, kuning di dalamnya. Jenis yang lain terutama putih dan fluffy macam Russett tu akan hancur nanti dan dia tak absorb rempah macam kentang yang waxy ni. Ganti keledek oren pun sedap)
  • 300g udang segar (saya selalu guna udang laut)
  • Sedikit tepung beras (kalau tak suka tektur dia pakai tepung ubi atau tepung jagung)
  • Hirisan Daun Sup/Daun Bawang
  • Bawang Goreng
  • Lada putih (white pepper)
  • 2 biji telur
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara Memasak Kuah Soto


Jintan dan Ketumbar perlu di sangan sampai wangi (goreng tanpa minyak)

Bahan-Bahan A ditumbuk atau kisar hingga lumat.

Jangan pakai semua rempah tumbuk/kisar, tinggalkan dalam (¼ bumbu ini akan digunakan utk buat begedil pula)

Saya gunakan rangka jadi biasanya takde kulit dah, tapi kalau pakai ayam sekor kena buang kulit

Gabungkan Bahan-bahan A dan digaul bersama ayam tadi. 



Masukkan 2 sudu Apple Cider Vinegar supaya bones tu breakdown dan cepat masak (kuah tambah sedap dan flavourful)
Ini step biasa buat bone broth - kena rendam dgn ACV 
Perap selama ½ ke 1 jam. Biasanya saya letak dalam fridge**

Panaskan 2 sudu besar minyak masak di dalam periuk. 
Sederhanakan api. 
Pelan-pelan masukkan ayam yang diperap tadi, satu per satu. 
Jangan lupa masukkan juga Bahan-bahan B. 
Gaul dan balikkan selama 10 minit

Masukkan sedikit air hingga menutupi ayam. Pastikan air panas kerana kuah lebih enak jika air panas digunakan.


Perisakan dengan garam secukup rasa. 

Tutup periuk dan biarkan ayam masak hingga empuk (dalam masa 20 minit). Kecilkan api dan masukkan selebih air panas yang ada.

Keluarkan isi ayam yang sudah empuk dari periuk, biarkan kuah. Setelah ayam sejuk, daging ayam dicarik-carik. Tulang yang tertinggal bolehlah di masukkan semula ke dalam kuah jika ada

Jika menggunakan kaedah bone broth anda akan tahu ianya ready bila melihat seakan minyak di atas - itu bukan minyak itulah kolagen yang cair 

Biasanya masa mereneh 3 jam sahaja

**Biasanya selepas perap ayam, saya prepare bahan nak buat begedil

Udang dikopek kulit hingga bersih dan ditumbuk lumat. Boleh juga menggunakan food processor.
Saya kadang kisar bersama lebihan bumbu tadi
Kentang di kopek kulit dan di potong serong (berbentuk "wedges").


Goreng deep-fry. Minyak mesti panas supaya kentang tak serap minyak sangat

Selepas masukkan kentang, turn down heat kepada sederhana dan tutup supaya kentang empuk

Apabila mengangkat jangan toskan minyaknya, angkat terus kedalam mangkuk tahan panas.

Minyak dari gorengan kentang tadi akan membantu dalam proses mengadun begedil itu nanti.

Tumbuk kentang yang masih panas didalam lesung batu. 
Tidak mengapa jika masih ada bekas rempah tumbuk. 
Jangan gunakan food processor atau blender kerana kentang akan menjadi terlalu halus dan tidak sesuai dibuat begedil. Ketepikan.


Satukan semua di atas bersama-sama sedikit tepung beras (kalau tak suka tektur dia pakai tepung ubi atau tepung jagung), hirisan Daun Sup/Daun Bawang, Bawang Goreng disatukan di dalam mangkuk dan di gaul hingga semua bahan sebati menjadi doh. Garam secukup rasa.
Cara untuk membentuk :


Ambil sedikit minyak masak dan sapu pada tangan anda. Ini untuk mengelak dari doh melekat. Ambil sedikit doh (dalam satu sudu sup) dan bulat-bulatkan menjadi bentuk bulat kemudian di leperkan (supaya begedil masak, jika bulat dan tebal takut tidak masak).


Setelah siap semua begedil di bentuk, ambil telur, di kacau hingga sebati bersama sedikit lada putih.
Panaskan kembali minyak di dalam kuali 
Jaga api jangan besar tapi pastikan minyak panas ketika anda mahu masukkan begedil utk masak
Celup dan salutkan begedil dengan bancuhan telur tersebut.
Api jangan terlalu besar supaya begedil tidak hangus. Goreng dalam 5-6 biji sahaja sekali mengoreng. 
Angkat dan toskan.


Cara Menghidang.



Nasi impit dipotong kiub
Taburkan bahan-bahan hiasan dan hirisan ayam.
Tuangkan kuah.
Sedap dimakan bersama begedil dan sambal kicap
(sambal kicap hanyalah 1 biji bawang putih bersama segenggam cili padi kampung. rendam air panas cili padinya dan tumbuk semuanya hingga lumat. Kemudian tambah kicap)
sumber:Atopic Mommy

Comments