Resepi Ayam Bakar Cili Padi


Resepi Ayam Bakar Cili Padi


  • 1 ekor ayam
  • Garam dan gula @ madu secukupnya
  • Sedikit sos tiram
  • Sedikit sos cili
  • Sedikit kicap
  • Bahan kisar
--------------------

  • 1 btg serai
  • 4 ulas bwg putih
  • 5 ulas bawang kecil
  • 10 tangkai cili padi (leh adjust lau nak tambah pedas)
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 biji kiub ayam (lau xmau guna leh ganti belacan)
  • Sedikit minyak (saya guna olive oil)

- semua bahan ni kisar atau tumbuk

Cara buat

  • campur bahan kisar ngan sos tiram, sos cili, kicap, garam dan gula @ madu. 


  • Sapu pd keseluruhan ayam dan perap 1 jam atau semalaman dalam peti ais
  • bakar dalam oven guna api atas bawah, suhu 200 c selama 45 minit atau 1 jam. Bergantung pd oven memasing. Tgok2 api, jgn kering sgt. Biar isi ayam tu lembab2 sikit. Leh gak bakar guna kuali ajaib, pandai2 adjust api.


kredit : rarra sakura

Comments