RESEPI LAKSA JOHOR


sumber: Fazilah Norman
Ila guna spegeti ya

Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan)
  • Ikan kembong + ikan SARDIN + IKAN TENGGIRI
  • udang basah 100gm
  • 1 1/2 paket kecil udang kering


Bahan B (dimesin)
  • bawang besar - 5 biji(kuah lebih manis
  • bawang putih 3 ulas
  • cili kering - 15 -20tangkai
  • halia - 2 ibu jari
  • lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
  • serai - 2 batang dihiris halus dan dimesin
  • asam keping - 2 keping
  • santan pekat 1 kotak / paket atau lebih
  • 1 paket kerisik
  • 1 paket kecil rempah kari ikan (saya guna 2 paket)


Bahan Hias
  • limau kasturi belah 2 dan buang biji
  • timun di racik halus( ade juga yang potong keliling n jadi mamc bawang bila dipotong bulat)
  • tauge buang ekor (segar)
  • bawang besar hiris halus
  • lada merah/lada hijau dihiris
  • Daun kesum diracik halus
  • lobak asin


CARA-CARANYA

1.rebuskan ikan, udang dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan

*cara buat kuah

1.Tumis minyak dan masukkan bahan B hingga wangi
2.Bila garing, masukkan rempah kari cili belender dan kacau sebentar sehingga naik bau 1/minit
3.Masukkan ikan/udang yang dimesin
. 4.Masukkan santan pekat diikuti dengan 2
mangkuk air dan
5.Masukkan asam keping
6.Tambah garam dan gula untuk rasa
7.Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1

1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
  • sambal belacan 
  • cili api/merah
  • bawang
  • ikan bilis 
  • belacan
(kukus brg diatas)

masa nk belender buh air asam jawa
gula.....

Comments