Resepi Sup Daging Meletop Sangat Sedap


RESEPI SUP DAGING MELETOP TERRRSEDAP YG SGT MUDAH!!!
Resepi ni lengkap dgn sambal kicap! Share la cpt!
Bahan-bahan:
  • 1 kilo tulang lembu
  • 2 batang serai
  • 3/4 sudu teh serbuk kasar lada hitam
  • Air secukupnya
  • Kentang dan lobak merah dipotong dadu

Masukkan tulang lembu, serai, serbuk kasar lada hitam dan air ke dalam periuk dan rebus sehingga daging empuk. Kemudian masukkan kentang dan lobak merah.
Garam secukup rasa
Bahan tumis:
  • Minyak masak secukupnya
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 batang kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 4 biji buah pelaga & 4 bunga cengkih
  • 7 ulas bawang merah dihiris nipis
  • 3 ulas bawang putih dicincang
  • 1 inci halia dimayang
  • 2 sudu besar rempah sup dan 1 sudu besar rempah kurma di campur air untuk jadikan pes

Bahan kisar: Lumat
  • 1 labu bawang besar
  • 1 batang celery
  • 1/2 batang lobak merah

1) Panaskan minyak dan minyak sapi, masukkan bahan tumis dan masak sehingga bawang kekuningan dan kemudian masukkan pes rempah sup. Masak sehingga terbit minyak.
2) Masukkan bahan kisar dan masak lagi sehingga terbit minyak. Kemudian curah ke dalam rebusan daging
3) Renehkan sup sekejap
Sambal Cili Kicap:
  • 20 biji cili padi
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/3 cawan kicap lemak masin
  • 1 sudu besar jus lemon

Satukan semua bahan dan kisar.
Sebelum dihidang masukkan sedikit sambal cili kicap dan taburkan daun sup, daun bawang serta bawang goreng.
Sup ini sedap juga kalau makan dengan roti.
Cuba la.. Sedap!!

Comments