RESEPI NASI AYAM HAINAN IPOH MALI


Utk nasi:
  • 4 pot Beras (cuci bersih)
  • 5 ulas bwang putih (tumbuk)
  • 3 kiub ayam knor (ramas hancur)
  • 2 hlai daun pndan (dsimpul)
  • 1 sup bonjot
  • 2 bunga cengkeh
  • 1 kayu manis
  • 2 sdm mentega
  • 1 btg serai (dtitik)
  • Halia (tumbuk)
  • Air scukupnye

~basuh beras sperti biasa...tos...ktepikan dulu
~pnaskan kuali...masukan mentega..tunggu cair...masukan bahan tumbuk, sup bonjot, serai, bunga cengkeh dan kayu manis....tumis semua sampai naik bau...
~masukan beras...gaul rata dlm kuali slama lbih kurang 8 mnit...alihkn ke dlm periuk nasi...
~tuangkan air scukupnye (mgikut sukatan beras yg dgunakan)..masukn daun pndan dan kiub ayam knor...gaul sebati...masak nasi sperti biasa...



Utk ayam:
  • 1/2 ekor ayam (dcuci bersih)
  • 5 ulas bwng putih (tumbuk)
  • Halia (tumbuk)
  • 1 kiub ayam knor
  • Garam
  • Air scukupnye
  • Minyak bijan (utk mmerap)
  • 'Air masak scukupnye
  • 'Ais


(Utk proses mlembut dan mlembapkn ayam)
~satukan air, bhan tumbuk, kiub ayam dan garam dlm periuk...didihkn dia
~bila dh mdidih...masukan ayam...tutup...tunggu smpai ayam masak (dlm 30-40 mnit...ikut saiz ayam)...
~bila ayam dh masak...angkat..masukan dlm air yg bercampur ais...rendam dlm 20 minit (air tu air tapis or air masak...proses ni utk mlembapkn dan mlembutkn ayam)....
~stelah itu...angkat ayam...sapukn dan perap ayam dgn minyak bijan scukupnye....
~angkat dan potong2 ayam...smasa waktu hendak mhidang nanti.....


Utk sos hitam:
  • 4 sdm kicap cair
  • 1 sdm kicap pekat
  • 1 sdm madu
  • 1/2 cwn air rebusan ayam
  • 2 sdm mnyak bijan
  • ~campur semua bahan2 di atas...gaul sebati...siap

Utk sos merah:
  • 5 cili api (merah-tumbuk)
  • 3 lada besar (merah-tumbuk)
  • Halia (dtumbuk)
  • Garam
  • Gula
  • Air masak
  • Ajinamoto (abaikn jika tdak perlu)
  • ~satukan semua bahan..didihkn skejap di atas api yg sderhana sambil dikacau2...siap



Utk sup...

  • 3 bwng merah (dtumbuk)
  • 2 bwang ptih (dtumbuk)
  • 1 sup bonjot
  • 3 rempah skwan
  • Halia (dtumbuk)
  • Garam
  • Air rebusan ayam
  • Ajinamoto (abaikn jika tdak perlu)
  • Sdikit mnyak (utk mnumis)
  • #saya bubuh fishball...saja2 suka2 je...hihii

~pnaskan mnyak...masukan bahan tumbuk bersama rempah 3 skawan dan sup bonjot...tumis smpai naik bau...masukan air rebusan ayam...tunggu didih...masukn fishball..perisakn dgn garam dan ajinamoto...taburankn bwang goreng n daup sup semasa mhidang...siap


Resepi Hari Ini 

Comments