Resepi Udang Sambal Kari dengan Mempelam Muda


Alang-alang sudah di kampung, mari masak masakan tradisi emak, orang Kerala, India. Emak bilang waktu ayahnya masih hidup, memang berbagai masakan kari dimasak bersama dengan mempelam muda. Jadi, masa pergi Pekan Sehari Temerloh tadi, saya terus beli belaka semuanya.
Masakan ini senang. Sedap dan rasanya masam-masam manis. Cewah. Jika masak untuk emak, paling penting, emak suka. Kheeeeen.
Udang Sambal Kari dengan Mempelam Muda.

Bahan-bahannya ialah:
  • 1kg udang, dibuang kepala 
  • 5 biji mempelam muda,
  • 3 tangkai daun kari,
  • 5 biji bawang merah India, 
  • 2 sudu besar rempah halus campur (biji sawi, halba, jintan).
  • 2 batang kayu manis,
  • 2 kuntum bunga lawang,
  • 3 biji cili hijau besar, 
  • 2 senduk (aku guna senduk nasi) cili kering kisar,
  • 3 sudu besar rempah kari ikan,
  • 1/2 cawan air,
  • 1 sudu besar gula,
  • Garam.

Cara-caranya tengok dalam gambar ya.

Panaskan minyak atas kuali.


Masukkan bawang yang telah dihiris halus.


Kemudian masukkan rempah campur halus. Gaul sampai naik bau.


Kemudian masukkan cili kering kisar, kau nak guna cili boh pun boleh. Suka kau. Tumis sampai pecah minyak. Kahkah aku lupa masukkan bunga lawang dan kayu manis. Kau masukkan sekarang


Masukkan udang dengan suka hati. Kacau rata. Tak perlu masukkan air lagi masa ini. Biarkan air udang itu keluar.


Masukkan 1/2 cawan air dalam rempah kari. Gaul rata.


Potong kasar mempelam muda dengan cili hijau, tak payah buang kulit ya anak-anak. Lagi sedap okeh. Yang penting basuh bersih.


Gaul rata, kemudian masukkan daun kari. Kacau lagi sampai semuanya sebati dan meleleh air liur kau. Kahkahkah.


Masukkan rempah kari tadi, gaul rata dan masukkan 1/2 cawan air lagi. Kacau lagi.


Masukkan gula dan garam dan teruskan kacau sampai dia pecah minyak.


Ya, sudah lawa begitu. Kau tutuplah api. Paling penting ini bukan kari udang. Ini Udang sambal kari. Jadi ia mesti pekat dan ada rasa masam dari mempelam okeh. Kalau airnya banyak, terus jadi kari udang. Kahkah.

Tadaaaa! Selamat mencuba!

Comments