PECAH RAHSIA Resepi Gulai Ayam Kelantan


Resepi Gulai Ayam Kelantan
Afy pecahkan rahsia cara memikat gulai ayam dengan gaya sendiri.
Bukan kari ayam biasa.Yang makan pasti terpesona dengan keistimewaan rasa yang berbeza.
Afy,
yang terbaik itu pasti datang dari hati.
#resepicikguafy
Kredit: 
Afy AL Habibi
Rupa gulai ayam yang menambat hati sesiapa sahaja.

Pes gulai ayam ( 5-6 ketul ayam)

*3-4 biji bawang merah( saiz syiling 20 sen)
*1 ulas bawang putih
*Sehiris nipis lengkuas
*Sehiris halia
*3 hirisan serai
*1/2 sudu kecil ketumbar
*1/2 sudu kecil jintan putih
Semua bahan bertanda * dikisar sekali sehingga lumat.

Panaskan 2 senduk minyak. Tumis terlebih dahulu 3 sekawan( 1/2 batang kayu manis, 3 biji pelaga dan bunga lawang). Lepas naik bau, masukkan bahan kisar yang bertanda * terlebih dahulu.

Setelah garing, masukkan 1 sudu besar cili kering. ( Taknak letak pun takpa)
Kacau rata. Biar semuanya masak sebati.

Masukkan 3 sudu besar serbuk kari. Kacau rata. Tambahkan 1 sudu besar serbuk kerutuk untuk rasa yang berbeza.

Terus tuang air asam jawa. Kacau rata.
( secubit asam jawa + 3/4 gelas air)

Tunggu pes sehingga mula pecah minyak sebelum langkah seterusnya.

Masukkan 1/4 sudu besar garam, 1/2 sudu besar gula putih, 1/2 sudu besar gula perang dan sedikit perasa ( rasa pada peringkat awal) Kacau rata. 

Kemudian, masukkan ayam yang dibasuh bersih guna gandum. Barulah ayam bersih tanpa bau hanyir.
Balik-balikkan biar sebati dengan pesnya. Guna senduk kayu supaya isi ayam kekal terbentuk.

Seterusnya, tutup periuk dengan tudungnya.

Biarkan ia mereneh selama 20 minit.

Yang dalam sudu tu gula perang ( guna nise Kelate boleh, gula Melaka pun boleh) Wajib masukkan untuk warna gulai lebih cantik. 

Masukkan gula perang sebanyak 1 sudu besar penuh, 1/2 sudu besar gula putih, 1 sudu besar garam dan 1/2 sudu kecil serbuk perasa 
Kacau rata.

*Kuantiti terpulang pada citarasa sendiri.

Masukkan pula 1/4 cawan kecil santan kotak pekat jenama M&S. Jangan terlebih, nanti mengganggu rasa dan warna. Juga masukkan 1/3 gelas air.

*Kalau air waktu mereneh ayam tadi masih banyak, kurangkan air kosong yang perlu dimasukkan.

Kerisik 1 sudu besar. 
Ini juga salah satu tips gulai menjadi sedap. Masukkan tanpa was-was.

Tutup api selepas gulai sudah mendidih dengan rasa yang cukup segalanya.

Siap untuk dinikmati. Gabung sekali dengan sambal cili kering. Rasanya tentu memikat jiwa.

Comments