Resepi Air Asam Pusaka Pembuka Selera

Resepi Air Asam Pusaka
Menu bulan Ramadhan yang wajib ada setiap minggu. Ikan Tukko/ Pari cicah air asam.
Nampak biasa hidangan ini. Tapi untuk kami adik beradik, rindu boleh terubat menghayati hidangan istimewa dari arwah nenek.
Mohon kawan-kawan yang baik hati like/komen/share untuk memanjangkan lagi pahala buat arwah nenek cikgu Afy ye. Terima kasih😃
#resepicikguafy

Kredit: 
Afy AL Habibi 
Moga resepi ini membuatkan pahala nenek Afy AL Habibi berpanjangan.

Ikan Tukko/ Pari dibakar tanpa garam hingga garing pada kedua-dua bahagian.

Bakar semua bahan di atas. 
Guna pan/ boleh bakar atas bara api.
- 4 ulas bawang putih
- 1 1/2 inci belacan
- 6 biji bawang merah saiz bola ping pong.

Sediakan lesung untuk menumbuk.

- Kupas bawang bakar. 
- Sediakan beberapa tangkai cili padi
- 2 biji asam limau nipis saiz besar.
* kalau asam kecil guna 3 biji

Tumbuk bahan bakar tadi bersama cili sehingga lumat.

Perasakan dengan 
- 3/4 sudu besar gula
- 3/4 sudu kecil garam
- 3/4 sudu besar perencah Hilal

* segala kuantiti terpulang kepada citarasa masing-masing.

Kemudian perahkan 2 biji air asam limau nipis. 

Gunakan penapis untuk mengasingkan bijinya.

Tambahkan 1/2 cawan air kosong.

Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.

Comments