RESEPI SAMBAL TOTOK

BAHAN-BAHANNYA

1. Bawang merah 5 ulas,
2. Bawang putih 3 ulas,
3. Bawang besar 1 biji (potong kasar)
4. Cili padi 10 biji
5. Belacan (sebesar ibu jari tangan)
6. Ikan bilis (segenggam)
7. Gula (satu sudu makan/ kurangkan kalau tak suka manis)

CARA-CARA MEMASAKNYA


-Mula-mula panaskan minyak, goreng kesemua bawang dan cili padi, biar sampai agak kekuningan, kemudian angkat dan toskan.
-Kemudian goreng pula belacan sehingga agak garing (jangan sampai hancur). Angkat dan toskan.
-Dan goreng juga ikan bilis sehingga jadi garing, angkat dan toskan juga.
-Tumbuk bawang, cili padi dan belacan sehingga jadi lumat. Kemudian masukkan gula dan tumbuk juga hingga lumat.
-Akhir sekali, masukkan ikan bilis goreng tadi dan tumbuknya biar sampai ikan bilis itu hancur.
Masakan ini sesuai dimakan dengan nasi yang suam-suam panas. Makan makanan yang panas sangat hukumnya makruh, jadi makan dengan nasi yang suam-suam.
*Selamat mencuba!

Comments