Apabila menyentuh bab pemakanan sihat, secara tidak langsung akan terlintas di fikiran kita tentang pelbagai pilihan menu sayur-sayuran yang mengandungi banyak khasiatnya. Bertepatan juga dengan budaya makan sayur di dalam keluarga kita hari ini seakan begitu sinonim dengan sayur sehinggakan seakan tidak lengkap rasanya hidangan jika tidak disajikan dengan menu berasaskan sayur-sayuran ini.
Walaupun begitu, tahukah anda dalam banyak-banyak jenis sayuran yang kita ambil setiap hari ada beberapa jenis sayur-sayuran bertindak sebagai antikanser. Nak tahu apakah jenis sayuran itu, jom ikuti perkongsian daripada Yatie Eimra ini yang dipetik daripada perkongsian Dr Suri Roowi.
โSebenarnya semalam dok google & carik info tentang sayur-sayuran, kebetulan terjumpa lak video dr. Suri Roowi ni.. Saya baru tau tentang video ni walaupun dah lebih setahun. Ekeke.. Tapi share jugak sebab banyak sangat info berguna (untuk rujukan sendiri di masa depan). Kot-kotlah la ada gak yang ketinggalan macam saya ni.. Ni antara isi-isi penting yang saya salin dan susun agar lebih teratur senang senang paham. Ada juga beberapa maklumat yang saya tambah (
) dari beberapa rujukan sebagai info tambahan.
Semoga bermanfaatโ-Yatie Eimra
Semoga bermanfaatโ-Yatie Eimra
Sayur Antikanser
Dr Suri Roowi, Pakar Antioksidan MARDI
Ikimfm, slot Rahsia Alam (19/04/17)
Dr Suri Roowi, Pakar Antioksidan MARDI
Ikimfm, slot Rahsia Alam (19/04/17)
MAKAN SAYUR ELAK KANSER! Kredit: Dr Suri Roowi Sayuran Antikanser
Ada 4 kategori sayuran yang mampu mencegah dan menghalang sel kanser. 4 jenis
Sayuran berkeupayaan aktiviti antikanser yang paling KUAT:
-Brussel sprouts
-Kobis (hijau, ungu, kerinting)
-Bawang
-Bayam
Sayuran berkeupayaan TINGGI dalam menghalang sel kanser adalah:
-Asparagus
-Brokoli
-Kobis bunga
Sayuran berkeupayaan SEDERHANA dalam menghalang sel kanser
-Saderi
-Terung
Berkeupayaan RENDAH dalam menghalang sel kanser
-Timun
-Carrot
-Kentang
-Tomato

Mengurangkan Darah Tinggi
Amalkan memakan 1 ulas bawang putih setiap hari selama 3 bulan
Mengurangkan Diabetes
Mengurangkan Kolesterol
Hepatitis B
Sayuran Kampung Yang Berkhasiat

Sayuran Yang Perlu Dikurangkan Jika Mengalami Masalah Kesihatan
**Sebagai alternatif, boleh bekukan daun bayam sebelum dimasak supaya kandungan oksalatnya berkurangan.
**Pesakit batu karang perlu mengawal pengambilan oksalat kurang 50g sehari
**Pesakit batu karang perlu mengawal pengambilan oksalat kurang 50g sehari
Bagus untuk kesihatan jantung (tinggi potassium) dan dapat menambah susu ibu sehingga 50%.
Namun pengambilan berlebihan boleh merosakkan paru-paru & menyebabkan kematian
Mengandungi sianida (cyanide) iaitu sejenis racun yang bahaya.
Mesti direbus & tidak boleh makan sebagai ulam.
Cara Membersihkan Sayur-sayuran dari Racun
Dr. Suri Roowi berkata, basuh sayur dengan sesudu cuka yang dicampurkan ke dalam 1 liter air dapat menghasikan kandungan racun serangga yang masih melekat pada sayuran yang digunakan. . JOM BUATDr. Suri Roowi menyarankan, basuh sayur dengan sesudu cuka yang dicampurkan ke dalam 1 liter air dapat menghasikan kandungan racun serangga yang masih melekat pada sayuran yang digunakan. .JOM BUAT
*Sebaik-baiknya cari sayur yang ada kesan berlubang di makan ulat
*Sayur-sayuran yang langsung tak dimakan ulat tanda racun lebih tinggi
Cuka
Rendam dalam air campuran cuka (0.1%)
1 liter air = 10ml cuka/1 sudu makan
Rendam dalam air campuran cuka (0.1%)
1 liter air = 10ml cuka/1 sudu makan
Ozon
Menggunakan ozon melalui mesin khas. Dapat mengurangkan kurangkan racun 40-75%
Menggunakan ozon melalui mesin khas. Dapat mengurangkan kurangkan racun 40-75%
Ultrasonik
Mengurangkan kadar racun serangga sehingga 90%
Mengurangkan kadar racun serangga sehingga 90%
Garam

Cara terbaik yang mudah dan murah ialah merendam sayuran dengan air larutan garam (0.2%)
1 liter air = 20 gram (2 sudu makan)
Rendam 5 minit & alirkan bawah air paip
95% racun dapat dikeluarkan
Kaedah Memasak Sayuran
Merebus
Kandungan antioksidan hanya tinggal 20%
Kandungan antioksidan hanya tinggal 20%
Microwave
Kandungan antioksidan hanya tinggal 3%
Kandungan antioksidan hanya tinggal 3%
Periuk tekanan tinggi (Pressure Cooker)
Mengurangkan kandungan antioksidan sehingga 50%
Mengurangkan kandungan antioksidan sehingga 50%
Menumis
Kandungan antioksidan hanya tinggal 16%
Kandungan antioksidan hanya tinggal 16%
Kukus
Kaedah yang terbaik untuk dapatkan khasiat sayuran. Kandungan antioksidan dapat dikekalkan sehingga 90%
Kaedah yang terbaik untuk dapatkan khasiat sayuran. Kandungan antioksidan dapat dikekalkan sehingga 90%
Celur
Celur sayuran selama 3-5 minit apabila air mendidih supaya khasiatnya masih tinggi
Celur sayuran selama 3-5 minit apabila air mendidih supaya khasiatnya masih tinggi
**Sayuran Karotenoid seperti tomato, labu, lobak merah, bayam merah & keledek lebih baik jika dimasak kerana kandungan antioksidannya akan meningkat.
Membekukan Sayuran

Apabila sayur dibekukan, khasiatnya akan berkurangan terutamanya kandungan vitamin C
Namun BAWANG sangat bagus dibekukan dan khasiatnya akan meningkat 200% apabila dibekukan sebelum dimasak.
Kobis (dan sayuran jenis cruciferous seperti brokoli, cauliflower) mengandungi raffinose yang boleh menyebabkan sesetengah orang mengalami kembung perut, ketidakhadaman, sakit urat, dan lain-lain.
Pastikan semua sayuran dibersihkan dengan teknik yang betul untuk mengelakkan parasit dan mengurangkan pestisid
sumber :Yatie Eimra via keluarga.my
Salam
ReplyDeleteWaalaikummussalam
Delete