Resepi paprik ayam


Resepi paprik ayam

Bahan-bahan paprik ayam

👉Ayam potong dadu (rebus sekjap..air rebusan jgn buang.nnti nk buat kuah) 
👉bawang merah (1 biji & hiris)
👉Bawang putih ( 5@6 ulas hiris)
👉cili kisar(bgantung nk pdas bnyk mna)
👉sos cili (tak kisah ape brand)
👉sos tiram
👉secukup rasa

👉Bahan tuk sayur ðŸ‘ˆ
👉carrot (1 batang & potong pnjang2)
👉bunga kobis
👉Kacang panjang ( ptong pnjang)
👉cabai burung belah tengah (ikut la nk ltak bnyk mna)
👉bawang merah potong bulat
👉serai (3 batang & ketuk )
👉daun limau purut (2@3 helai)

Mula-mula👇

Tumis bawang hiris sampai wangi..dah wangi masukkn cili kisar td biar cili masak smpai pecah minyak..bila cili dah pecah minyak masukkn sos cili & sos tiram( agk2 je la nk ltak bnyk mna) kemudian kacau bg rata masukkn secukup rasa siap2 & biar mengelegak dulu..dah mngelegak buh air rebusan td( ikut la nk kuah bnyk mna)...kacau semua bahan td biar sekejap..kemudian baru masukkn semua sayur kecuali bawang merah ptong..daun limau purut & cabai burung...dah masukkn semua sayur kacau lg masukkn ayam plak & biar semua bahan bersatu dlm kuali biar semua mengelegak...rasa la ape yg kurang..dah empuk carrot masukkn bawang merah potong daun limau purut & cabai burung..biar dlm 4@5 minit blh la ttup api.. ok siapp

Kredit: amna safia

Comments