Bahan Nasi
1kg beras nasi dagang @ 700gram Beras wangi
400gram beras pulut
(Direndam terlebih dahulu...2-3 jam pun da ok)
1 liter santan cair
300ml santan pekat+100ml air panas
1 sudu besar garam
1/2 inci halia
5 ulas bawang merah kecil
3 sudu besar halba
(Cara2 di gambar ye)
1kg beras nasi dagang @ 700gram Beras wangi
400gram beras pulut
(Direndam terlebih dahulu...2-3 jam pun da ok)
1 liter santan cair
300ml santan pekat+100ml air panas
1 sudu besar garam
1/2 inci halia
5 ulas bawang merah kecil
3 sudu besar halba
(Cara2 di gambar ye)
Bahan Gulai ikan aya(ikan tongkol)
3 ekor ikan tongkol besar
2 ulas Bawang merah
1 inci 1/2 lengkuas
1/4 inci halia
1 sudu besar belacan
1 mangkuk taufufa cili blender(10 sudu besar)
Serai 4 batang
2 inci Kunyit hidup
1 kilo santan
3 kilo air(kalo ada santan cair campurkan)
3 ekor ikan tongkol besar
2 ulas Bawang merah
1 inci 1/2 lengkuas
1/4 inci halia
1 sudu besar belacan
1 mangkuk taufufa cili blender(10 sudu besar)
Serai 4 batang
2 inci Kunyit hidup
1 kilo santan
3 kilo air(kalo ada santan cair campurkan)
Bahan jelatah timun
2 batang timun (dihiris panjang)
1 batang carrot (dihiris panjang)
Cili merah(dihiris serong)
4 sudu besar gula+1/2 cawan kecil cuka+Sedikit garam(gaul smpai larut)
(Campur sume bahan diatas)
2 batang timun (dihiris panjang)
1 batang carrot (dihiris panjang)
Cili merah(dihiris serong)
4 sudu besar gula+1/2 cawan kecil cuka+Sedikit garam(gaul smpai larut)
(Campur sume bahan diatas)
Sediakan 3 ekor besar ikan tongkol
Rebuskan ikan tongkol tadi...Masukkan 3 sudu besar garam....
Ni sukatan air agak2 tenggelam
Masukkan segenggam asam keping
Rebuskan sampai mendidih..jangan lupa tutup periuk...biarkan mendidih...nanti kita akan ambil ikan dia sahaja untuk masuk dalam kuah...
Kemudian...kita sediakan bahan untuk gulai ikan aya...bahan diatas ni perlu diblend ...bawang merah 2 ulas..serai 4 batang...kunyit hidup 2 inci,lengkuas 1 1/2 inci,diblend sampai halus
Jadi camni
Masukkan belacan 1 sudu besar...blend lagi
Masukkan cili merah 10 sudu besar
Masukkan 3 sudu besar rempah nasi dagang
Tumis bahan yang diblend tadi dengan sedikit minyak...
Tumis sampai pecah minyak
Lepas tu masukkan 1 kilo santan pekar bersama 3 kilo santan cair/air
Masukkan 2 keping asam keping...kalo asam masam punya letak satu je
Masukkan gula kabung atau nise anggaran 2 cubit besar dan boleh tambah lagi jika suka
Masukkan garam 1 sudu besar dahulu...boleh tambah kemudian
Rebuskan sampai mendidih
Kemudian ambil ikan yang direbus mula2 tadi..(jangan ambil air rebusan)..lepas tu masukkan dalam kuah tadi..didihkan...perasakan
Sementara kuah tadi masak...sediakan bahan tuk kukus nasi pulak..sediakan 5 ulas bawang merah kecil...3 sudu besar halba dan 1/4 inci halia
Dipotong halus
Masukkan 1 sudu besar garam kedalam bekas 300ml santan+100ml air panas da dimasak tau
Gaulkan jadi cani...
Kukuskan nasi yang direndam mula2 tadi...kukus 1/2 jam
Keluarkan dan gaul bersama santan cair 1 liter
Pastu kukus balik....1/2 jam lagi
Siap kukus...gaulkan nasi bersama santan pekat tadi....gaul sebati..masa ni gaul cepat2 bagi sekata.. masa ni da siap...xperlu kukus lagi.....Alhamdulillah makan saja pun rasanya memang sedap...hehheee....
Resepi Sedap
Comments
Post a Comment