Resepi Nasi Bungkus Ayam Gulai Cincang
Kelainan ayam gulai untuk kali ni cikgu guna bahagian ayam yang bertulang/ kopeh (bahasa Kelantan). Ayam dicincang untuk menyedapkan lagi rasa gulai.
Untuk tips bergambar paru goreng garing, resepinya akan menyusul nanti ye.
Boleh kongsi sekiranya bermanfaat.
Selamat mencuba.
#resepicikguafy
Selamat mencuba.
#resepicikguafy
Kemudian masukkan 3 sudu besar rempah kari. *gunakan api perlahan sahaja. |
Untuk kelainan rasa gulai dan menaikkan aroma, masukkan pula 3/4 sudu besar rempah kerutuk. |
Terus tuangkan air asam jawa. ( secubit asam jawa + 3/4 gelas air) Tutup dengan tudung periuk sehingga pes pecah minyak cantik. * gunakan api perlahan sahaja |
Masukkan perasa peringkat pertama: - 1 sudu besar gula - 1/2 sudu kecil garam - 1 sudu kecil perasa Hilal |
Gunakan ayam bahagian bertulang. Potong cincang ayam tersebut sebelum dicuci bersih. |
Masukkan semua ayam yang telah dicincang tadi dalam pes yang telah pecah minyak. Tutup tudung periuk. Biarkan semuanya mesra dan sebati kira-kira 1/2 jam dalam api perlahan. |
Kemudian masukkan 1 1/2 sudip santan kotak. * boleh tambahkan air sedikit jika gulai terlalu pekat Setelah ia mendidih, masukkan perasa peringkat kedua mengikut citarasa masing-masing. |
Masukkan 1/2 sudu besar kerisik. Biarkan gulai terus mendidih perlahan-lahan dalam api perlahan. |
Boleh tutup api selepas 10 minit. Siap untuk kuah gulai yang beraroma dan sedap! |
Comments
Post a Comment