Resipi Energy Bar - untuk travel & hiking

Bahan :
1 mangkuk rolled oat
1 mangkuk cornflakes
1/4 cawan gula perang
3 sudu besar madu
150 g butter, ( guna marjerin pun boleh )
1/2 mangkuk cranberries (cincang kasar)
1/2 mangkuk almond (cincang kasar)
1/2 mangkuk walnut (cincang kasar)

Pilihan :
Coklat chip untuk ditabur sebelum dibakar setelah semua siap di fail.



Lapik tempat berperang tu dengan surat khabar lama dulu ye.

Lepas tu cairkan marjerin, gula perang dan madu. Agak - agak cair je ye. 

Jangan dikacau dengan spatula plastic tu ye anak - anak. Kang mencair ia bersama bahan - bahan, lalu bila di makan, bermuka plastik la kau 😆
Satukan 2 bahan utama ni dulu dalam besen pinjam umi punya warna biru. Cornflakes dan rolled oat. Bukan instant oat, ade beza tu.

Lepas tu, tuangkan gula perang, marjerin dan madu tu. Gaulkan, kasi serasi bersama. Ni boleh guna spatula.

Dah, serasi tu, boleh la campur semua bahan yang lain tadi tu.

Bahan - bahan seperti walnut, almond, cranberries tu harus di cincang kasar terlebih dahulu, jangan tumbuk halus la pulak. Kang terbarai nanti energy bar ni di tengah jalan. 😆

Dah kasi gaul serasi bersama bergabung, tuangkan dalam loyang segi empat ni lepas lapik dengan baking paper.

Tujuan dia, bila nak potong senang dan di tak melekat kat loyang.

Lepas tu kalau pemalas macam mokcik, senang nak cuci ni😝

Ok, bakar senang je, dalam oven suhu lebih kurang oven masing - masing dalam 150-250 darjah Celsius selama 30 minit.

Nanti bawak intai-intai ler. Kang hangus di tepi jalan kang.

Dah siap bakar, tunggu sejuk sekejap, boleh potong ikut saiz suka hati.

Mokcik potong ikut saiz suka hati, pack kan dalam plastik kecik kecik dan mampatkan dia sesuka hatimu lagi konsepnya.

Pilihan lain yang boleh di tambah, raisin / kismis tu, atau Coklat chip.

OK selamat Mencuba 😊
kredit: Aisyah Rosli

Comments