RESEPI PULUT PANGGANG INTI SAMBAL IKAN

RESEPI PULUT PANGGANG
INTI SAMBAL IKAN
( untuk 20 biji)

Inti sambal ikan
👉4 ekor ikan selayang @ sardin
( direbus dgn asam keping & garam)
👉8 biji cili kering( dibuang biji)*
👉5 ulas bawang merah*
👉1 ulas bawang putih*
👉1/2 inci halia*
👉5 sudu besar gula pasir
👉1+1/2 sudu kecil garam halus
👉4 sudu besar santan pekat(KARA)
👉Sedikit minyak utk menumis

*dikisar halus

Cara2nya..
👉tumbuk isi ikan rebus,ketepikan
👉tumis bahan kisar dgn sedikit minyak, masukkan santan pekat
👉bahan tumisan dh nmpk nk kering airnya,masukkan isi ikan yg ditumbuk td
👉perasakan dgn gula & garam
👉masak api perlahan,sentiasa kacau sampai sambal kering & berderai
👉sejukkan
👉inti sambal ikan ni ada lebih,boleh buat utk sukatan 4 cawan pulut😊

🍴🍴🍴🍴🍴sambal wajib rasa manis2 ckit baru sedap🍴🍴

Pulutnya
👉2 cawan beras pulut
( basuh & rendam 2 jam)
👉1/2 cawan santan pekat(KARA)
👉2 sudu besar minyak masak
👉4~5 sudu besar gula pasir
👉1+1/2 sudu kecil garam halus
👉Daun pisang secukupnya
( dilayur sekejap & lap bersih)

🍴🍴kalau guna santan fresh tak perlu letak minyak🍴🍴

Cara2nya
👉kukus pulut selama 30 minit
👉satukan santan pekat,minyak,gula & garam
Kacau smpai gula & garam hancur
👉kemudian kukus lagi 20 minit,siap😊

Cara penyediaan
👉sudukan 1 sudu besar pulut di atas daun pisang
👉tekan guna daun pisang bagi rata
👉letak 2 sudu kecil inti
👉kemudian gulung kemas,cucuk lidi..
Kalau xde lidi, sttapler je😄
👉lumur sedikit minyak di daun pisang sebelum panggang

SELAMAT MENCUBA😊😊









Comments