lawan dgn nasi impit xpun satay.
πResepi kuah kacang paling sedapπ
π500g kacang disangai atau digoreng dan ditumbuk kasar2*
π3biji bwg merah besar*
π1inci halia*
π1inci lengkuas*
π4btg serai di hiris kasar*
π1senduk cili blender( dalam 25 tangkai atau ikut pedas korg nak siap rebus dan di blender ye)
π1 mangkuk santan pekat/1 kotak mns atau kara
π1 mangkuk air
πGula melaka/ gula kabung ikut kemanisan korg suke( kalau xde gule biasa pon boleh tp xkick)
π garam secukup rasa,serta msg kalau nak
πMinyak utk menumis
cara
πBlander semua bahan2 *
.
Caranya seterus nya
πPanaskan minyak tumis semua bahan blander dan cili mesin smpai garing..slow je api ye.siap sedia la dgn tudung periuk kot2 takut tepercik sambal hahaha
bila dah naik minyak boleh masukkan air dan santan kacau sebentar
Masukkan kacang masak dgn api perlahan
Kuah biar cair ckit sbb kita nk masak perlahan perlahan smpai pecah minyak
Masukkan gula melaka dan garam ( selalunya kuah kcg ni rasanya manis ckit tapi ikut citarasa masing2 ye kira mcm kuah satay tu)
Setelah pecah minyak dan kuah pekat tutup api
jgn korg tabur bijan plak atas kuah kacang tuh.maklum le bijan pemes sejak semalam ni.
Sedia dihidangkan dgn nasi impit.
p/s gambar dibawah adalah contoh sahaja mana yg xkenal rupe kuah kacang.harap maklum.credit pd owner gambar masing2 tenkiuπππ
π3biji bwg merah besar*
π1inci halia*
π1inci lengkuas*
π4btg serai di hiris kasar*
π1senduk cili blender( dalam 25 tangkai atau ikut pedas korg nak siap rebus dan di blender ye)
π1 mangkuk santan pekat/1 kotak mns atau kara
π1 mangkuk air
πGula melaka/ gula kabung ikut kemanisan korg suke( kalau xde gule biasa pon boleh tp xkick)
π garam secukup rasa,serta msg kalau nak
πMinyak utk menumis
cara
πBlander semua bahan2 *
.
Caranya seterus nya
πPanaskan minyak tumis semua bahan blander dan cili mesin smpai garing..slow je api ye.siap sedia la dgn tudung periuk kot2 takut tepercik sambal hahaha
bila dah naik minyak boleh masukkan air dan santan kacau sebentar
Masukkan kacang masak dgn api perlahan
Kuah biar cair ckit sbb kita nk masak perlahan perlahan smpai pecah minyak
Masukkan gula melaka dan garam ( selalunya kuah kcg ni rasanya manis ckit tapi ikut citarasa masing2 ye kira mcm kuah satay tu)
Setelah pecah minyak dan kuah pekat tutup api
jgn korg tabur bijan plak atas kuah kacang tuh.maklum le bijan pemes sejak semalam ni.
Sedia dihidangkan dgn nasi impit.
p/s gambar dibawah adalah contoh sahaja mana yg xkenal rupe kuah kacang.harap maklum.credit pd owner gambar masing2 tenkiuπππ
kredit to azlina ina
Comments
Post a Comment