Resepi Air lada / Sambal Jantan Kelate


Air lada / Sambal Jantan
Koleksi sambal cikgu afy yang lain wajib ada. Bagi peminat nasi air, air lada ni wajib ada. Resepi lengkap nasi air boleh tekan di link https://www.facebook.com/100007817593160/posts/2050014071935826/. Nak makan dengan bihun goreng atau lauk gulai ayam pun sangat ngam.
Selamat mencuba.
#resepicikguafy
Kredit : 
Afy AL Habibi 
Gabungan terbaik dengan nasi air. 
Rasa sambal pedas manis secukup rasa menambahkan lagi selera.

Bahan kisar : 
- 3 tangkai cili merah ( untuk kurangkan pedas)
- 2 genggam cili padi merah
- 5 tangkai cili padi hijau

Masukkan cili dalam pengisar.

Tambahkan:
- 8 sudu besar gula
- 1 sudu besar garam
- secubit perasa

Tambahkan 1/3 cuka dari sukatan cili dalam pengisar tadi.

Tambahkan 1/4 gelas air masak ( sedikit sahaja)

Selepas dikisar, masukkan sambal dalam bekas kering yang bertutup.

Biarkan di luar semalaman untuk cili masak.

Selepas sehari, bolehlah dimasukkan dalam peti. Sambal ni makin sedap bila banyak hari dibuat dan pedasnya makin kurang.

Selamat mencuba.

Comments