Salam hujung minggu.Siapa suka asam pedas?harini saya nak share resepi Asam Pedas Joho dengan kubis masin.Yang ni versi kuah pekat.disini ada gambar tutorial step memasaknya,bukan apa beginner mcm saya lebih sng paham bila bentuk begambar.Mungkin cara saya simple sikit sebab dulu sangat la sendu tiap kali buat asam pedas.Cairrrr je.Lepas blajo on-going dengan mak baru betul rasa nye.hehe.selamat mencubaaa!
Bahan (utk 2 org makan)
Ikan merah saiz sederhana
** cili kering 15tangkai
**bawang besor 1
**bawang kecik 3 bijik
**bawang putih 3 bijik
** halia 1 inc
**kunyit 1 inc
- Asam jawa sebesor bola pingpong (bole camtu?)
- Kobis masin ikut selera (saya rebus kejap utk hilangkan rasa bahan pengawet tu.kalau xsempat,basuh dengan air bersih2)
- Daun kesum
- Gula 1 sdb
- Garam 1sdk
- Serbuk perasa 1 sdk
Cara:
1. Blend bahan bertanda sampai halus.
2.tumis bahan blender hingga terbit minyak.masukkan garam sekali supaya bahan tumis cepat garing
3. Tuangkan air asam jawa pekat-pekat
4.biar 5min hingga naik bau
5. Masukn ikan.gaul kasi rata,baru masukkan air. Kalau nak pekat letak sikit.kalau suke jenis cair,lebihkan air.
6. Masukkan kobis masin,daun kesum,perasa dan gula.
7. Adjust rasa hingga sedap di tekak.ada masam,pedas,masin nye.
8. Dah siap!jommm makan
Masukkan air asam.campurkan asam jawa tadi dengan 1 cawan air.biar pekat2.baru la sedap pes kita ni nanti. Kemudian biar dalam 5min hingga naik bau dan warna berubah gelap sikit |
Bila pes (lps dimasukkan air asam jawa)dah pekat dan warna gelap.masukkan ikan.haaa ni la twist dalam resepi ni.gaul perlahan2 ikan dengan pes biar rata. |
Tadaaaaaa.alhamdulillah dah siap pon asam pedas kobis masin kita. Senang tak?harap2 lepas ni ramai la yang boleh masak asam pedas yang simple tapi sedap (eleh perasan lettuw) |
sumber: Khairun Nadiah Minhadβ
Comments
Post a Comment