|
Step by step |
|
1) basuh ayam bersih bersih . Toskan airnya . 2) gaul dgn garam, perasa ajinomoto, secubit gula .
3) tumbuk / blend halia 2inci, bawang besar satu labu, serbuk lada
hitam satu sudu @ setengah sudu bergantung kpda kita . Saye tumbuk sbb x
ska sgt tekstur yg halus . Kalo boleh nk nmpak tekstur tu . Cewah . Mcm
seni plak 4) dh siap tumbuk / blend . Gaul ng hayam bg sebati . |
|
1
) ok . Letak serbuk cili . Atas kita punya selera nak letak byk mana .
Saye letak 2 sudu untuk setengah ekor ayam . Ade anak kecik kan . So
xleh pedas sgt . 2) gaul smpai sebati dan perap 40 hingga sejam |
|
1) sementara tu, pecahkan 1 hingga 2 bijik telor . 2) pukul telor sampai kembang . 3) satukan tepung jagung setengah cawan digaul dgn tepung ayam goreng tu . 4) saye pilih adabi sbb sedap n crunchy sgt . Heheh |
|
1) ok, cukup 40 minit, ambik ayam perapan tdi dan celup dgn telor hingga rata 2) as we know telor ni kan dijadikan gam dlm masakan |
|
1) Haaaa, lps gaul telor, cepat cepat gaulkan plak dgn tepung segera dan tepung jagung td . Tadaaa, nmpak kan dia mcm melekat . 2) Time ni dh boleh panaskan minyak 3) bila minyak dh betul betul panas, dah boleh goreng dalam api yg perlahan sbbnye nk bg dalam pon masak dan rangup . 4)make sure tenggelam ayam k . Barulah cantik kekuning kuningan ayamnya . 5) hasilnya adelah spt gamba di atas sekali . Gud luck dear
|
|
Tadaaa . Ini hasilnya . Boleh jugak gna bontot ayam, kepak saje, hati, sotong besar . Mmg crunchy . Hehe |
Perkongsian dari : Mieza Lensa
silakan share
Comments
Post a Comment