Ayam Goreng Mieza Lensa


Step by step

1) basuh ayam bersih bersih . Toskan airnya .
2) gaul dgn garam, perasa ajinomoto, secubit gula .
3) tumbuk / blend halia 2inci, bawang besar satu labu, serbuk lada hitam satu sudu @ setengah sudu bergantung kpda kita . Saye tumbuk sbb x ska sgt tekstur yg halus . Kalo boleh nk nmpak tekstur tu . Cewah . Mcm seni plak
4) dh siap tumbuk / blend . Gaul ng hayam bg sebati .


1 ) ok . Letak serbuk cili . Atas kita punya selera nak letak byk mana . Saye letak 2 sudu untuk setengah ekor ayam . Ade anak kecik kan . So xleh pedas sgt .
2) gaul smpai sebati dan perap 40 hingga sejam

1) sementara tu, pecahkan 1 hingga 2 bijik telor .
2) pukul telor sampai kembang .
3) satukan tepung jagung setengah cawan digaul dgn tepung ayam goreng tu .
4) saye pilih adabi sbb sedap n crunchy sgt . Heheh

1) ok, cukup 40 minit, ambik ayam perapan tdi dan celup dgn telor hingga rata
2) as we know telor ni kan dijadikan gam dlm masakan

1) Haaaa, lps gaul telor, cepat cepat gaulkan plak dgn tepung segera dan tepung jagung td . Tadaaa, nmpak kan dia mcm melekat .

2) Time ni dh boleh panaskan minyak

3) bila minyak dh betul betul panas, dah boleh goreng dalam api yg perlahan sbbnye nk bg dalam pon masak dan rangup .

4)make sure tenggelam ayam k . Barulah cantik kekuning kuningan ayamnya .

5) hasilnya adelah spt gamba di atas sekali . Gud luck dear


Tadaaa . Ini hasilnya . Boleh jugak gna bontot ayam, kepak saje, hati, sotong besar . Mmg crunchy . Hehe
Perkongsian dari : Mieza Lensa
silakan share

Comments