Bihun Sup Siam style Dina Amalia


Bahan2 :

Bihun,
Bebola ikan,
Sawi jepun,
Bawang putih - cincang/racik,
Udang,
Minyak masak - untuk goreng bawang putih
Kiub pati ayam *terlupe masuk dlm gambar

**kalau ade bahan lain nak tambah silakan. Tp kalo boleh jgn masuk bahan yg boleh hilang versi chinese/siam tu ye..

Goreng bawang putih.

Goreng hingga kekuningan.

Angkat dan ambil semua sekali termasuk minyak tadi.

Masukkan air dlm periuk (ikot banyak mana untuk kuah).
Masukkan sedikit bawang putih yg digoreng beserta minyak ke dlm periuk.
Masukkan kiub ayam.
Letak periuk atas api dan didihkan.

Masukkan garam dan rasa.

*time ni kalo dah didih boleh masukkan bebola ikan, udang. Then masukkan sawi.

Bahan2 :

Cili api,
Kicap cair,
Cuka,
Garam,
Gula.

Kacau sebati.
Siap!

Celur bihun dan tos. Siap!
Ketepikan.

Bahan perasa/cabai untuk bihun, untuk tabur bile nak makan :

Cili kicap + cuka,
Chili flakes,
Bawang goreng + minyak.

**nak letak daun sup/daun bawang pon sedap!

Sup yg dah siap.
Siap dihidang.
  sedap!
sumber resepi : Dina Amalia Nordin

Comments