Ketam Butter Telur Masin


Mula2 bersihkan ketam dulu ah,buang rambut2nya. Tinggalkan kulitnya,sayang tu telur2nya klu dibuang.
Lepas tu lumurkan tepung jagung dengan sedikit garam. (Garam ni perlu utk mengelakkan isi ketam ni melekat dikulitnya)
Lepas tu goreng la ketam tu dlm minyak yg banyak.. jgn terlalu masak , hilangla rasa manis tu ketam


Sediakan bahan2 tumis ni. Bawang putih cincang halus,cili padi dan daun kari. Susu cair dan butter.(cili padi ni ikut kita la mau letak sikitka byk,byk2 nt susah pula bdk2 mau mkn)
Sebelum itu rebus telur masin kuantiti ikut suka kita. Klu.mau lebih sedap lebih kan telur masin. Saya gunakan 4 biji telur masin. Asingkan kuning telur masin tadi dan blendkan dgn susu cair. (Kita cuma gunakan kuning telur ya)


Sediakan kuali utk menumis, masukkan butter menggantikan minyak. Setelah minyak panas masukkan daun kari terlebih dahulu. Bila daun kari agak garing masukkan bawang putih dan cili padi. Bila sdh naik bau masukkan susu cair yg sdh diblend dgn kuning telur dan perasakan . Begini lah rupanya sebelum kita masukkan susu cair.


Masukkan ketam yg sudah digoreng tadi. Gaul jgn berhenti.. klu mau lebih kering tumiskan lama sedikit tp klu mau sedikit berkuah.. agak2 sudah pekat kuah tu matikan lah api.

Sekarang ketam sdh sedia utk di mkn.. saya lebih suka yg berkuah sedikit.. selamat mencuba! (Resepi ni boleh d gunakan utk udang atau pun ayam,cuma klu ayam biasanya tidak dicampur telur masin)

Comments