Resepi ini sy sediakan setiap hari bagi menghasilkan 200 bungkus NASI LEMAK.
Gunting cili kering halus-halus. Bertujuan cili cepat lembut ketika di rebus. |
Rebus cili kering dlm kuali. Tambahkan satu senduk minyak masak bertujuan supaya cili kering cepat lembut dan masak. |
Rebus cili kering sampai kembang. Sentiasa kacau utk pastikan cili kering masak dgn seimbang. |
Bila sudah cukup kembang, tapis cili kering dan cuci bersih. Di dalam jeraian tapisan, biarkan air paip mengalir sambil gaul cili kering menggunakan senduk. Ini bagi mengelakkan jari pijar. |
Blend cili kering sampai betul-betul hancur dan halus. Mengikut kuantiti 8 mangkuk cili kering yg sy gunakan, proses blender sy sebanyak 5 kali. Simpan dlm besen dan ketepikan. |
Potong halus semua bahan2 tumis supaya memudahkan proses blend. |
Masukkan minyak ketika blend bahan2 tumis. Ini bertujuan agar bahan tumis cepat garing. |
Masukkan sekali serbuk cili. Kemudian blend sampai halus. |
Masukkan bahan tumis yg di blend halus. Masukkan beberapa helai daun pandan yg di simpul. Ini akan menghasilkan aroma sambal yg maveles! |
Tumis sampai garing dan terbit minyak. |
Kemudian masukkan cili kering yg sudah di blend awal td. |
Inilah sambal yg telah siap. Merah kegelapan dan berkilat. Sambal ini cantik warnanya hasil dari penggunaan kunyit hidup, serbuk cili, gula dan proses masak yg lama. 3-4 jam. |
Skg beralih pada penyediaan nasi pula. Kualiti gambar sedikit gelap kerana nasi ini sy sedia kan pada waktu subuh. smile emoticon Sy gunakan 10 mangkuk beras. |
Utk nasi, sy gunakan: Halia sebesar ibu jari Serai 4 btg Beberapa helai daun pandan yg di simpul |
Tuang beras dan bahan-bahan lain dlm kuali besar. Masukkan air 2 inci dr permukaan beras. |
Utk 10 mangkuk beras ini, sy gunakan 1 liter santan kara. Santan ini memang best sebab ianya pati santan yg sgt pekat. |
Masukkan 2 senduk minyak masak. Bertujuan supaya nasi lembut, berkilat dan berderai sebiji-biji. Kemudian masukkan garam dan gula. |
Masak sehingga air kering. Sentiasa kacau nasi supaya tidak hangit. Selalunya proses ini memakan masa 20 minit. |
Sementara menunggu nasi kering di dalam kuali, panaskan periuk kukusan. Sy suka taburkan beberapa helai daun pandan di bawah permukaan periuk utk aroma nasi yg wangi. |
Bila nasi sudah kering, gunakan pinggan utk transfer ke dlm periuk kukusan yg sudah di panaskan. |
Transfer nasi dr kuali sampai habis. |
Inilah nasi lemak yg telah masak. Selalunya masa mengukus adalah 40 minit. |
KREDIT: Noorastella Muhamma
Comments
Post a Comment