Resepi kuah kambing istimewa kak Monn


Mula2 masukkan 1 kilo dgg kmbing yg tlh d kiub & d bersihkan ke dlm kuali .
Kak Monn mmg suke guna Kuali brand Tupperware ni .
Dh bertahun berjasa .

** Bole guna dgg Lembu juga Ayam ye .

Masukkan ;
3 SduMkn penuh cili powder babas
1 sduMkn penuh lada hitam biji
1 btg kulit kayu manis
2 sdu Mkn penuh Halia d tumbuk
Garam - ltk sikit , blh tmbh kmdian
5 ulas bwg putih d ketuk
4 labu bwgMrh besar - d hiris
1 sduMkn penuh jintan manis
2 sduMkn penuh jintan putih
1 stgh sdu mkn penuh serbuk kunyit Alagappas
Aji ( jika suke )
12 butir bunga Cengkih
eh ! betol ke kak Monn sebut nii ..
kikikii

Kak Monn Ltk 9 cwn Air .
Sbb suke berkuah .

sukatan Air ..bergantung byknye bhn2 yg d gunakan .serta kelembutan isi /dgg ..
u'olls kna pandai2 agk2 tau ..
kalo u'olls msk Ayam ..
kurangkan sukatan Airnya ya ..

Kacau sebati

Tumbukkan kasar2 ..
7 biji cilipadi


Masukkan ke dlm kuah .
Bersama 2 biji cili basah hijau .


Kacau rata


Biokn didih2


Tutup kuali .
Supaye dgg kmbg empuk sempurna .


Tgok ni ..mendidih2 ..bawang2 smue dh larut ..
Dgg kmbg pon dh lembut ..


Masukkan kentang & tomato jika suke .
Kak Monn x ltk tomato ..
Terlupe ..
Hahahaii ...


Msk hgga kentang betul2 empuk


Kak Monn ltk Myk Masak .
Anggaran stgh cawan ..lbhkn lg sdikit xpe .


Biokn didih2 ye ..


Baru ler masukkan daun tomyam ..
@ Daun Ketumbar ...
Mase ni ..
Punyolah wangiiii ...perghhhh ...

Jgn slh masuk daun ye ..
Bukan daun sup tau !


Kacau sebati ..biokan didih2 ..
Bau ...tgok ..& rase kuah kite ..
Tmbh ape2 yg kurang & d rasakan perlu .

Bio didih2 lg ...
Kacaurata .
Tutup Api ..
Tutup periuk ..
Siap !
KREDIT: Munirah Myra

Comments