Masak Asam Tempoyak Ikan Pating Pahang Khairul Hakimin


Langkah demi langkah MUDAHNYA Masak Asam Tempoyak Ikan Patin Pahang. 

Bahan-bahannya ialah: 

  • 1 ekor ikan patin 
  • 1-2 senduk tempoyak
  • 1 genggam cili padi (boleh dikurangkan)
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 1 genggam daun kesum
  • 1 liter air
  • Garam secukup rasa

Cara-caranya lihat di gambar ya.


 Dari bawah, daun kesum, bunga kantan dan cili padi


 Tumbuk cili padi bersama kunyit hidup sampai hancur.


 Ini bukan ciskek kau tau. Ini tempoyak frozen, orang Pahang wajib ada ni di setiap rumah masing-masing. Haha


 Didihkan air, terus masukkan cili padi yang ditumbuk bersama kunyit tadi dengan daun kesum dan bunga kantan. Lepas tu masukkan tempoyak. Kacau rata.


 Amacam cantik tak? Kalau kunyit kau tak berapa nak kuning, boleh tambah serbuk kunyit.


 Masukkan ikan bila air dan mendidih.


Bila dah masukkan ikan, dah tak boleh kacau beriya, nanti ikan hancur. Jadi biarkan mendidih baru masuk garam dan kacau perlahan-lahan.


Siap, amacam? Senang kan? Selamat mencuba!

Sumber:  Khairul Hakimin Muhammad

Comments