Langkah demi langkah menyediakan Masak Lemak Cili Api Udang.
Bahan-bahannya ialah:
- 1kg Udang
- 2 inci kunyit hidup
- 1 genggam cili padi
- 1 biji bawang besar
- 2 helai daun kunyit
- 3 batang serai
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan air
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- Garam secukup rasa
Cara-caranya lihat di gambar ya.
Basuh bersih udang.
Tumbuk cili padi bersama kunyit hidup dan bawang besar. Terus masukkan dalam periuk. Jangan hidupkan api lagi.
Jangan hidupkan api lagi, masukkan santan pekat.
Masukkan air, kacau rata barulah hidupkan api.
Masukkan serai dan daun kunyit. Kacau rata.
Bila sudah mendidih, masukkan serbuk kunyit dan garam. Kecilkan api.
Rasa sedikit, jika semua bahan sudah rasa. Tutup api. Selesai. Hidang bersama nasi panas-panas. Fuh.
Selamat mencuba!
Sumber resepi : khairul hakimin muhammad
Comments
Post a Comment