Bahan-bahan : (Nasi)
- 1 kg beras merah (beras nasi dagang)
- 250 g (1 cawan) kelapa parut
- 100 g (2/3 cawan) susu tepung rendah lemak
- 100 g (10 ulas) bawang merah, dimayang
- 10 g (2 sm) halia, dihiris nipis dan halus
- 10 g (2 sudu teh) garam
- 10 g (2 sudu teh) gula
- 15 g (3 sudu teh) halba
Bahan-bahan : (Gulai Ikan Tongkol)
Bahan-bahan : (Acar Timun)
Cara-cara :
1. Rendam beras selama 2 hingga 3 jam. Toskan airnya dan kukus sehingga masak. Perah kelapa parut bersama air untuk mendapatkan 1 gelas santan pekat dan 1 gelas santan cair. Bancuh susu tepung rendah lemak ke dalam santan cair. Angkat kukusan berisi nasi dan gaulkan nasi bersama bawang merah, halia, garam, gula ,halba. dan santan sehingga rata. Kukus kembali nasi sehingga kukusan berwap.
2) Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali-sekala supaya santan tidak berketul. Kemudian masukkan bahan kisar ke dalam santan. Cili kering dikisar dan ditumis dgn minyak di dalam kuali.
3) Bila dah agak garing, masukkan rempah.Tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan. Bahan tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
4) Timun dibuang kulit dan dipotong nipis-nipis. Lobak merah dihiris halus (memanjang) atau diparut. Bawang besar, bawang merah dan cili dimayang halus. Gaul kesemua sayur-sayuran di atas bersama cuka, gula dan garam.
Hidangkan bersama nasi dagang.
- 1 ekor ikan tongkol
- 300ml santan
- 1 biji bawang besar (di blend)
- 3 ulas bawang putih (di blend)
- 2 cm halia (di blend)
- 4 cm lengkuas (di blend)
- 1 cm belacan
- 20 tangkai cili kering
- 3 sudu besar rempah rempah kari ikan
- 6 keping asam keping
- 5-6 biji cili padi
- Sedikit garam
- Sedikit ajinomoto
- Sedikit gula
Bahan-bahan : (Acar Timun)
- 500 g (2 biji kecil) timun
- 150 g (1 biji) lobak merah
- 120 g (2 biji) bawang besar
- 20 g (2 ulas) bawang merah
- 50 g (5 sudu makan) cuka
- 60 g (3 biji) cili merah
- 5 g (1 sudu teh) gula
- 3 g (1/2 sudu teh) garam
Cara-cara :
1. Rendam beras selama 2 hingga 3 jam. Toskan airnya dan kukus sehingga masak. Perah kelapa parut bersama air untuk mendapatkan 1 gelas santan pekat dan 1 gelas santan cair. Bancuh susu tepung rendah lemak ke dalam santan cair. Angkat kukusan berisi nasi dan gaulkan nasi bersama bawang merah, halia, garam, gula ,halba. dan santan sehingga rata. Kukus kembali nasi sehingga kukusan berwap.
2) Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali-sekala supaya santan tidak berketul. Kemudian masukkan bahan kisar ke dalam santan. Cili kering dikisar dan ditumis dgn minyak di dalam kuali.
3) Bila dah agak garing, masukkan rempah.Tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan. Bahan tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
4) Timun dibuang kulit dan dipotong nipis-nipis. Lobak merah dihiris halus (memanjang) atau diparut. Bawang besar, bawang merah dan cili dimayang halus. Gaul kesemua sayur-sayuran di atas bersama cuka, gula dan garam.
Hidangkan bersama nasi dagang.
Comments
Post a Comment