First mestilah dapatkan sotong yg fresh
Buang perut n tulang sotong..yg kat janggut dia tu pun jgn lupa buang yer..
Potong buang mata sotongPotong sotong bulat2 mcmni..mata jer buang..yg lain ambik
Keringkan air sotong atas tisu dapur
Sy guna sebiji telur kuning
Gaul2 dlm sotong
Sy pakai tpg cap bestari..walaupun kat plastik tpg tu kata x perlu telur..sy pakai jgk sebiji telur kuning utk salutan yg lebih tebal pada sotong
Masukkan sotong ke dlm tpg
Gaul2 dgn lemah lembut hihi
Ok..lepas tu cr penapis yg lubangnya besar sikit n ayak2 sikit sotong tu
Then..pastikan minyak betul2 panas br lah digoreng..guna api yg besar ye
Ok benda penting yg perlu anda buat..JANGAN kacau ye..biar jer sotong tu mcm tu dlm 4@5 minit..kemudian nampak dah kurang sikit buih tu kacau2 manja je..tunggu sekejap lg br lah angkat sotong tu..pastikan semua sotong dah nampak keperangan.. Taraaa...dah siap,blh jgk letak daun kari masa goreng td..(sy x ade daun kari)
Mkn dgn sos cili..perghh
Sumber: Zaimah Zakaria
Comments
Post a Comment