Sup Ekor Lembu ala Mamak


Esok Siti dah nak balik ke Kuala Lumpur. Sedang seronok menonton TV, mertuanya pun pulang dari bergosip dengan jiran.
"Sitiii, ambil ni ha, kawan mak bagi 5kilo bak hang ekor lembu, hang pi buat sup ori mamak, laki hang sukaaaa,"
Siti pun menyambut walau matanya terkebil-kebil. Dibawanya ke dapur semua barang-barang.

Bahan-bahan yang siti telah sediakan ialah: 

  • 5kg Ekor Lembu
  • 3 ikat sup bunjut - dicampak dalam periuk.
  • 3 batang kayu manis - dicampak dalam periuk.
  • 3 kuntum bunga lawang - dicampak dalam periuk.
  • 3 biji buah pelaga - dicampak dalam periuk.
  • 5-7 inci halia, diketuk dan dicampak dalam periuk.
  • 7 batang serai, dicampak dalam periuk.
  • 1 cawan rempah sup + 2 sudu besar rempah kurma
  • 15 biji kentang potong empat.

Bahan tumis:
  • 3 buku bawang besar India dihiris
  • 3 ulas bawang putih, dihiris
  • 3 batang kayu manis.
  • 3 kuntum bunga lawang.
  • 3 biji buah pelaga.
  • 1 sudu besar biji sawi.
  • 1 sudu besar kas kas
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 3 sudu besar asam jawa
  • 5-7 sudu besar garam
  • 5-9 liter air.

Siti membasuh ekor lembu dengan satu bilas air bersih, kemudian dituang 1 cawan tepung gandum. Dan dibilas kembali. Terus masukkan dalam periuk bersama bahan-bahan yang dicampak tadi. Campak ayu ayu ya siti.

 Ini serai. Campak last sekali.

 Bila dah naik semua lemak-lemak, barulah boleh ditumis.

 Bahan tumis. Tak paham, kau tanya siti.


Siti punyalah cari manalah kuali nak tumis. Untuk kelihatan terer, siti pun ambil kuali yang nampak power ni. Sekali tangkainya tercabut. Siti tetap kontrol, yang penting tumisannya berbau harum barulah dicampak ke dalam periuk sup.
 

Ha dah menggelegak gitu, masukkan bahan tumis tadi. Kacau rata.


 Ini rempah sup yang digaul bersama 2 sudu besar rempah kurma.


Siti dengan kompidennya menaburkan rempah sup. Tak payah nak cairkan dengan air. Cekak pinggang sebelah, sebelah lagi tabur. Kelas kau siti.
 
Masukkan kentang.
 

Asam jawa. Bancuh dengan dua cawan air. Masukkan sekali.
 

Dah empuk ekornya, jangan kau rasa pulak siti. Sabar sikit. Masukkan garam ya. Tunggu didih sekejap lagi, dah boleh hidang.

 Kicap cili.

 Bawang goreng dan daun sup.


Hidang ke mertua dan abang K. Peh! Memang mabeles. Percayalaaaaaaaaaaaaah.

Selamat mencuba!


Sumber:  Khairul Hakimin Muhammad

Comments