GULAI IKAN TONGKOL
Bahan-Bahan
- Ikan Tongkol
- Santan
- Bawang Merah
- Lengkuas
- Kunyit
- Cili Kering
- Asam Keping
Cara-Cara
- Ikan tongkong dipotong seketul2 dan direbus dengan asam keping dan garam. Setelah masak asingkan isi dari kuah.
- Kisar bawang merah, lengkuas, kunyit, cili kering dgn sedikit santan.
- Masukkan bahan yg telah dikisar didalam periuk berisi santan dan masak sehingga gelegak.
- Masukkan isi ikan tadi.
- Masukkan asam keping, gula dan garam secukup rasa.
- Sedia dihidangkan.
*** Untuk tambahan boleh masukkan potongan timun batang/ kacang panjang dan cili api/cili besar sebiji2.
Bahan-Bahan
- Ikan Tongkol
- Santan
- Bawang Merah
- Lengkuas
- Kunyit
- Cili Kering
- Asam Keping
Cara-Cara
- Ikan tongkong dipotong seketul2 dan direbus dengan asam keping dan garam. Setelah masak asingkan isi dari kuah.
- Kisar bawang merah, lengkuas, kunyit, cili kering dgn sedikit santan.
- Masukkan bahan yg telah dikisar didalam periuk berisi santan dan masak sehingga gelegak.
- Masukkan isi ikan tadi.
- Masukkan asam keping, gula dan garam secukup rasa.
- Sedia dihidangkan.
*** Untuk tambahan boleh masukkan potongan timun batang/ kacang panjang dan cili api/cili besar sebiji2.
Comments
Post a Comment