Resepi Gulai Tempoyak Ikan Patin


Bahan2
  • Ikan patin 1 ekor(cuci ngn air limau)
  • Asam gelugor (tiada dlm gambar)
  • Santan
  • Serai
  • Daun kunyit
  • Tempoyak
  • Garam secukup rasa
  • Bahan kisar halus
  • Bwg besar 2 biji
  • Bwg putih 7ulas
  • Kunyit 1inci
  • Halia 1 inci
  • Lengkuas 1/2inci
  • Serai
  • Daun kunyit
  • Cili api ikut kepedasan

Saya buat di bawah.....



Masokkn santan,bahan kisar,serai ditumbuk n asam gelugor...
Masak smpai sekata...

 

Masokkn ikan...sentiasa kacau jgn smpai santan pecah minyak ye...


Noww part paling best masokkn 1 sudu tempoyakkkkk...nyum3!!
Kemudian perasakan ngn garam...masak lg smpai ikan masak sepenuhnye masokkn daun kunyit dihiris halus
Kna sentiasa kacau klu santan pecah mnyak nnt kuah x cntik

 

 
Dah siap gulai tempoyak ikan patin...bau dia perhh gempak..kuah pekat ngn pedassss kawww..wow kna ngn nasi panas huh x blh ckp dh
Ok share la resepi blh wat esk
Skg sy makan dulu ye..jemput bismillahh
 
Sumber:  Mdm Eida Khaina
 

Comments