Bahan2
- Ikan patin 1 ekor(cuci ngn air limau)
- Asam gelugor (tiada dlm gambar)
- Santan
- Serai
- Daun kunyit
- Tempoyak
- Garam secukup rasa
- Bahan kisar halus
- Bwg besar 2 biji
- Bwg putih 7ulas
- Kunyit 1inci
- Halia 1 inci
- Lengkuas 1/2inci
- Serai
- Daun kunyit
- Cili api ikut kepedasan
Saya buat di bawah.....
Masokkn santan,bahan kisar,serai ditumbuk n asam gelugor...
Masak smpai sekata...
Masokkn ikan...sentiasa kacau jgn smpai santan pecah minyak ye...
Noww part paling best masokkn 1 sudu tempoyakkkkk...nyum3!!
Kemudian perasakan ngn garam...masak lg smpai ikan masak sepenuhnye masokkn daun kunyit dihiris halus
Kna sentiasa kacau klu santan pecah mnyak nnt kuah x cntik
Dah
siap gulai tempoyak ikan patin...bau dia perhh gempak..kuah pekat ngn
pedassss kawww..wow kna ngn nasi panas huh x blh ckp dh
Ok share la resepi blh wat esk
Skg sy makan dulu ye..jemput bismillahh
Ok share la resepi blh wat esk
Skg sy makan dulu ye..jemput bismillahh
Sumber: Mdm Eida Khaina
Comments
Post a Comment