Bahan A
- 1 ekor ikan siakap ataupun bawal (dibersihkan dan dikelar)
- 1 sudu makan tepung jagung (bagi menyalut ikan)
- 3 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 2 inci cili merah (dihiris)
- 2 biji cili merah (dihiris)
- Minyak (Bagi menggoreng ikan)
Bahan B (utk sos)
- 3 sudu makan sos tomato
- 3 sudu makan sos cili
- 3 sudu makan air
- 1 sudu teh gula
Bahan C (Sebagai hiasan)
- 1 pokok daun bawang (dihiris)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 2 biji tomato (dipotong 4)
Cara membuat
1: sapukan tepung jagung di sekeliling ikan
2: goreng ikan menggunakan minyak yang banyak sehingga masak dan kuning keemasan. angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan
3: keluarkan minyak dan tinggalkan dua sudu makan minyak bagi menumis bahan yang dihiris sehingga wangi.
4: Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih. Kemudian kacau rata.
5: Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6: curahkan kuah sos di atas ikan
7: hiaskan dengan bahan c
selamat mencuba
Comments
Post a Comment