Bahan bahan:
- Ikan (direbus dg garam dan asam keping)
- 7 - 8 tangkai cili kering
- 4 ulas bawang merah
- 4 hiris lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 1 sudu kecil rempah biji ketumbar
- 1/2 keping asam keping
- Garam dan gula
- Santan secukupnya
- Timun, kacang panjang atau cili hijau Kelantan (jika suka)
Cara cara:
Ikan direbus dengan air, asam keping dan garam.
Kesemua bahan di atas di blend.
Masukkan ke dalam santan dan dimasak
dengan api kecil hingga menggelegak. Perlu dikacau selalu.
Kemudian masukkan ikan rebus, asam keping, garam dan sedikit gula.
Masak hingga
pecah minyak.
Jika suka boleh dimasukkan timun yang dihiris, cili hijau
Kelantan dan juga kacang panjang yang dipotong.
Comments
Post a Comment