Bahan-bahan :
● 1 ekor ikan tongkol - bersihkan dan dipotong2
● 5 biji bendi - dipotong pangkal dan hujung
● 1 bji terung bulat - potong baji
● 1 biji tomato - potong baji
● 2 biji bawang merah - tumbuk
● 1 ulas bawang putih - tumbuk
● 1 cm halia - tumbuk
● 2 sudu makan cili giling
● 1 pkt kecil serbuk kari
● 1/2 cawan air asam jawa
● 1 cawan air
● 2 cawan santan pekat
● minyak secukupnya
● gula dan garam secukup rasa
● sedikit daun kari
Cara memasaknya :
1. Tumiskan bahan tumbuk. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Tumis sampai agak garing. Masukkan air asam jawa. Masukkan serbuk kari sekali. Tumis bahan2 sampai garing.
2. Masukkan 1 cawan air dan 1 cawan santan. Masukkan juga terung dan bendi serta ikan tongkol. Masak sampai mendidih.
3. Masukkan 1 cawan santan lagi. Perasakan juga dengan garam dan gula. Biarkan mendidih sekali lagi dan masukkan tomato sekejap.Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Selamat mencuba.
Comments
Post a Comment