Resepi NASI KERABU Kelantan

NASI KERABU

1. TUMIS BUDU

Bahan-Bahan
- Santan pekat
- Bawang merah
- Bawang Putih
- Halia
- Cili kering
- Serai
- Asam keping
- Budu

Cara-Cara
- Masakkan santan
- Kisar bawang merah, bawang putih, halia, cili kering dan serai dgn sedikit santan
- Campurkan bahan yg dikisar dgn santan yg dimasak tadi.
- Masukkan 2 sudu budu dan asam keping
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- masak hingga pekat dan naik minyak.

2. SAMBAL IKAN

Bahan-Bahan
- Isi ikan rebus
- Kelapa goreng
- Bawang merah
- Serai
- Lada Hitam
- Garam dan Gula

Cara-Cara
- Tumbuk lada hitam, serai dan bawang merah dan asingkan
- Tumbuk isi ikan rebus dgn kelapa goreng
- Campurkan bahan yg ditumbuk tadi dan gaulkan sekali
- Masukkan garam dan gula secukup rasa

3. KERABU
- Hiris daun serai kayu, timun batang, kubis, kacang panjang, bunga kantan dll dan gaulkan sekali.

4. NASI
- Masak nasi seperti biasa cuma tambah jus bunga nasi kerabu / pewarna biru tiruan. Utk membanfkitkan bau boleh tambah serai dan daun limau purut.

CARA HIDANGAN
- Gaulkan nasi dgn bahan 1-3. Tambahkan sedikit budu untuk lebih menyelerakan

Comments