Bahan2nya;
Bawang besar 2biji,bwg putih 5 ulas (diblend)
Rencah2 ikut suka uolls la (sy guna udang,isi ayam n sotong)
Sayur pun ikut suka uolls (sy guna kailan,tomato,broccoli n carrot)
Kiub pati ayam knorr satu
sos tiram 2sudu besar
tepung jagung dua sudu besar (dibancuh dgn air sikit)
kueyteow sebungkus dilerai
telur dua biji
limau kasturi 2biji (diambil jus nye) klau xsuka masam,letak sebiji je atau xyh letak
Panaskan minyak suku kuali..pecahkan telur sebiji dlm mangkuk n pukul..letak kueyteow ikut sukatan seorg mkn..gaul dgn telur
bila minyak dh betul2 panas,masukkan kueyteow td dan leperkan mcmni
bila dh masak sebelah,baru terbalikkan..dh garing,angkat
minyak yg sama,tumis bwg2 yg dh diblend halus..tumis smp naik bau
masuk carrot,ayam,udang n sotong..balik2 kan
masukkan dua mangkuk air..biar menggelegak n rencah masak betul
masuk sos tiram,kiub pati ayam n garam secukup rasa
bila dh menggelegak ganas tu,masuk sayur2.balik2 kan skjp
perah limau kasturi
last skali masukkan tepung jagung yg dh dibancuh mcmni
masak dlm seminit..siapp..tuang la atas kueyteow td..mamam ler
Comments
Post a Comment