Bahan-Bahan
4-5 ekor ikan - saya gunakan 4 ekor ikan rambai dan 2 ekor ikan kembung
7 ulas bawang merah - 5 ulas ditumbuk dengan isi ikan, 2 ulas lagi dimayang halus
2 ulas bawang putih - mayang halus
1 ulas bawang besar - mayang halus
1 sudu besar serbuk lada hitam 1 batang karot - potong ikut suka
1 bungkus suhun S
edikit tepung ubi
Garam secukup rasa
Minyak
Air
2-3 tangkai daun bawang
Cara-cara membuatnya
Asingkan isi ikan daripada tulang. Letak tepi. Ambil 5 ulas bawang merah, tumbuk bersama isi ikan tadi dalam lesung. Masukkan garam dan serbuk lada hitam secukupnya. (Boleh juga diblend kering.) Alihkan bahan-bahan tumbuk tadi kedalam mangkuk, masukkan sedikt tepung ubi, gaul sebati (tepung jangan banyak sangat supaya bebola ikan tak terlalu keras.) Dalam periuk, panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang sudah dimayang sampai naik bau. Masukkan air secukupnya. Apabila air telah mendidih, bulat-bulatkan isi ikan tadi sebesar duit syililng 20 sen masukkan ke dalam kuah yang sedang mendidih. Buat sampai isi ikan habis. Masukkan karot dan juga suhun. Perasakan dengan garam secukup rasa. Kalau suka boleh tabur sedikit serbuk lada hitam. Tabur hirisan daun bawang. Padamkan api. Sedia untuk dihidang.
Comments
Post a Comment