IKAN KUKUS KICAP BERHALIA...
BAHAN-BAHANNYA smile emoticon
CARA MEMBUATNYA smile emoticon
BAHAN-BAHANNYA smile emoticon
- 2 keping isi kan merah
- 1/2 batang lobak merah saiz sedang, hiris halus
- 2 inci halia muda, hiris halus
- 2 ulas bawang putih, hiris halus
- 5 biji bawang merah, hiris halus
- 1 pokok daun bawang hiris halus
- 4-5 biji cili padi, diketuk
- 1/4 bahagian bunga kobis, potong sekuntum2
- Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
- 3 camca besar kicap cair*
- 1 camca teh sos tiram*
- 1/4 camca teh minyak bijan*
CARA MEMBUATNYA smile emoticon
- Ikan dilumur sedikit garam dan jus lemon, perap 10 minit, cuci bersih dan toskan. Lumur bahan yang disatukan (*) pada ikan hingga rata. Perap 20 minit. Kemudian letak ikan tadi dalam bekas tahan panas.
- Letak bunga kobis dan tabur bahan lain atasnya, tabur sedikit garam jika kurang masin. Kukus selama15 - 20 minit atau hingga ikan masak. Hidangkan segera.
Comments
Post a Comment