Resepi Kuih Akok Kelantan


Bahan-bahan (21 biji)
  • 5 biji telur 
  • 200 ml pati santan 
  • 100 ml air 
  • 150 gram gula melaka/gula kabung-racik halus.
  • 30 gram tepung gandum 
  • 3 helai daun pandan- disiat-siat 
  • 2 cubit garam halus 

Cara cara:
  • Satukan gula kabung, air dan daun pandan.Masak hingga gula hancur.Keluarkan daun pandan.Kemudian sejukkan sebentar.
  • Masukkan santan, tepung, garam, telur dan air gula ke dalam blender. Dan blend hingga betul2 kembang.(Adunan kuih akok memang cair).Tapiskan
  • Panaskan oven selama 15minit suhu 200'C. Griskan acuan dengan minyak. Masukkan acuan ke dalam oven.
  • Keluarkan acuan dari oven dan tuangkan adunan ke dalam acuan tersebut. Isi penuh acuan. Bakar selama 15min suhu diturunkan ke 180'C. Guna api atas dan bawah. 
  • Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.

Comments