- 5 biji telur
- 200 ml pati santan
- 100 ml air
- 150 gram gula melaka/gula kabung-racik halus.
- 30 gram tepung gandum
- 3 helai daun pandan- disiat-siat
- 2 cubit garam halus
Cara cara:
- Satukan gula kabung, air dan daun pandan.Masak hingga gula hancur.Keluarkan daun pandan.Kemudian sejukkan sebentar.
- Masukkan santan, tepung, garam, telur dan air gula ke dalam blender. Dan blend hingga betul2 kembang.(Adunan kuih akok memang cair).Tapiskan
- Panaskan oven selama 15minit suhu 200'C. Griskan acuan dengan minyak. Masukkan acuan ke dalam oven.
- Keluarkan acuan dari oven dan tuangkan adunan ke dalam acuan tersebut. Isi penuh acuan. Bakar selama 15min suhu diturunkan ke 180'C. Guna api atas dan bawah.
- Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.
Comments
Post a Comment